Η αβάσταχτη αναγκαιότητα του ευρωπαϊκού είναι.

Image

Πολύς ο λόγος για την αβάσταχτη αναγκαιότητα του ευρώ και της Ενωμένης Ευρώπης. Ας ξεκινήσουμε από μια απλή παραδοχή, ότι δηλαδή οι πολιτικές επιλογές στον οικονομικό τομέα είναι αυτές που ρυθμίζουν την συμπεριφορά οποιουδήποτε νομίσματος. Δεν υπάρχουν κακά και καλά νομίσματα, σκληρά και μαλακά, εξαρτάται πάντα από την οικονομική συνταγή που θα επιλέξεις να εφαρμόσεις. Το νόμισμα αποτελεί ένα εργαλείο πολιτικής, το πιο δυνατό πιθανά, που μπορεί να γίνει είτε αναπτυξιακό είτε δολοφονικό. Εξαρτάται κύρια από το ποιες κοινωνικές και πολιτικές πλειοψηφίες διαχειρίζονται τις διαδρομές του. Ένα μαχαίρι μπορεί να το χρησιμοποιήσεις για να κόψεις το ψωμί που θα φας ή για να κόψεις τις φλέβες σου.

Των πολιτικών επιλογών προηγούνται οι μάχες των «συσχετισμών». Ο μηχανισμός που βγαίνει νικητής ηγεμονεύει ιδεολογικά την συμπεριφορά της οικονομίας. Άρα το κάθε νόμισμα στην ιστορική του διαδρομή συμμετέχει στην κίνηση των «αγορών» με βάση τα ταξικά συμφέροντα των νικητών. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το «νόμισμα» έχει ταξικό πρόσημο σε κάθε περίοδο της σύγχρονης Ιστορίας.
Είναι ανόητο όμως να θεωρούμε ότι υπάρχουν συσχετισμοί οι οποίοι δεν υπόκεινται στον νόμο της εξέλιξης, ότι δηλαδή επ άπειρον έχουν παγιώσει την ισχύ τους. Η άποψη αυτή είναι βαθύτατα συντηρητική και αντιβαίνει τον θεμελιώδη όρο περί κίνησης και εξέλιξης της Ιστορίας. Υπό αυτή την έννοια δεν θα έπρεπε ο καπιταλισμός να έχει αντικαταστήσει την φεουδαρχία αλλά ούτε και ο ίδιος ο καπιταλισμός να έχει μετεξελιχθεί από βιομηχανικό σε χρηματοπιστωτικό.

Στην δεδομένη χρονική συγκυρία η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μετατραπεί σε νεοφιλελεύθερο στρατόπεδο εργασίας και σε αναμορφωτήριο «άτακτων» χωρών-μελών. Οι σημερινοί συσχετισμοί εξουσίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι αυτοί που επιβάλουν το συγκεκριμένο αποκρουστικό μοντέλο λειτουργίας. Το μοντέλο αυτό επιχειρεί να εξαγοράσει επιθετικά τον εθνικό και δημόσιο πλούτο των πιο «αδύναμων» χωρών του Νότου και στην συνέχεια να τον μετατρέψει σε χρηματιστηριακό προϊόν το οποίο θα γεννά υπεραξίες. Υπεραξίες που θα προέρχονται από τα ελλείμματα των «αδυνάμων», τα οποία προφανώς θα αποτελούν τα πλεονάσματα των πιο «δυνατών» οικονομιών. Διαμορφώνεται έτσι μια νέα μορφή οικονομικού ιμπεριαλισμού, με την μέθοδο της χρηματιστηριακής αποικιοκρατίας.

Αυτή είναι η οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη σήμερα. Το ερώτημα είναι εάν μπορεί να αλλάξει. Υποστηρίζω ότι αυτό μπορεί να συμβεί εάν ολοκληρωθούν οι όροι μιας διττής, σύγκρουσης.
Αυτό που δεν έχει προβλέψει ο καπιταλισμός είναι οι αντιθέσεις του. Οι εσωτερικές του αντιθέσεις και τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την όξυνση των αντιθέσεων αυτών. Τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα και η κυριαρχία τους στο κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο δεν ακολουθούν μια παράλληλη πορεία συγκρότησης, όπου ο κοινός τους στόχος, η αέναη συσσώρευση του πλούτου, ολοκληρώνεται σε μια ευθύγραμμη διαδρομή χωρίς αναταράξεις.

Στην πορεία αυτής της συγκρότησης, και τελικά της ολοκλήρωσης τους, εφάπτονται, με αποτέλεσμα να τέμνονται, δηλαδή να συγκρούονται. Αρχικά, δίνεται η φευγαλέα εντύπωση ότι υπάρχει μια «Ιερή συμμαχία» μεταξύ τους. Ότι επιχειρούνται κάποιοι αμοιβαίοι συμβιβασμοί μέσω καθορισμού αποκλειστικών ζωνών εκμετάλλευσης. Όμως από την φύση του ο καπιταλισμός σαν επιθετικό σύστημα προσπαθεί συνεχώς να καταλάβει όλο και μεγαλύτερο ζωτικό χώρο ανάπτυξης (μερίδιο αγοράς) ως απαραίτητος όρος ανανέωσης της ίδιας του της ύπαρξης που είναι απόλυτα εξαρτώμενη από την αέναη διαδικασία της συσσώρευσης και κατασπατάλησης όλων των μορφών του παραγόμενου πλούτου. Οι συγκρούσεις που ακολουθούν υπό την κάλυψη, πολλές φορές, ενός εθνικού μανδύα, στην ουσία πρόκειται για συγκρούσεις κεφαλαιοκρατών, δεν περιλαμβάνουν κανόνες, είναι μάχες μέχρι εσχάτων σε όλα τα επίπεδα αντιπαράθεσης. Όσο σχηματοποιείται η επιθετική ολοκλήρωση του καπιταλιστικού συστήματος τόσο οι αντιθέσεις, κοινωνικές και ενδοκαπιταλιστικές, επιταχύνουν τις αναπόφευκτες συγκρούσεις.

Η Ευρωπαϊκή ήπειρος αποτελεί ιστορικά το πεδίο ανάδειξης των πιο σκληρών μαχών. Μεταξύ Αυτοκρατοριών, μεταξύ πολιτισμών, μεταξύ κοινωνικών τάξεων. Είναι η μήτρα των κοινωνικών επαναστάσεων μέσω του Διαφωτισμού, της Γαλλικής Επανάστασης, των Καρμπονάρων του Νότου, της Ελληνικής Επανάστασης, της διακήρυξης των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της Μαρξιστικής θεωρίας. Είναι η Ήπειρος της διαρκούς εξέλιξης. Μία Ήπειρος όπου η δυναμική του απλού μέσου πολίτη παλεύει να αποκτήσει πρωτεύοντα ρόλο στην διαμόρφωση των πολιτικών εξελίξεων. Μια πολιτική οντότητα στην οποία οι ιδέες και οι ηθικές αξίες της Αριστεράς εξακολουθούν να ζητούν την δικαίωση τους. Μέσα από μάχες, από νίκες αλλά και από ήττες. Μέσα από επιθέσεις αλλά και από αναδιπλώσεις. Μέσα από μια αναπόφευκτη εξελικτική διαδικασία.

Οι συγκρούσεις αυτές δεν υπόκεινται σε κάποια μεταφυσική νομοτέλεια της Ιστορίας, αλλά στην δυναμική που αναπτύσσει η διαχρονική αντίθεση μεταξύ του κόσμου της εργασίας με την ολιγαρχία του κεφαλαίου με τις όποιες προεκτάσεις της αντίθεσης αυτής στο κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι των αντικρουόμενων κοινωνικών τάξεων. Συνεπώς το να απορρίπτεις την πιθανότητα της αλλαγής συσχετισμών μέσω των κοινωνικών συγκρούσεων θυμίζει περισσότερο θρησκευτικό δόγμα παρά την θεωρεία την εξέλιξης. Είναι σαφώς προτιμότερο να δημιουργείς πεδία ταξικών συγκρούσεων, να διαμορφώνεις πολιτικές συμμαχίες, κοινωνικά μέτωπα, συμμετέχοντας στις εξελίξεις, από το να επενδύεις σε έναν πολιτικό αναχωρητισμό, ο οποίος οδηγεί σε μια καταστρεπτική εθνική αναδίπλωση.

Αρκεί να είσαι προσηλωμένος σε αυτούς τους στόχους και ως πολιτικό υποκείμενο να ετοιμάζεις τον κόσμο τόσο σε ιδεολογικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο για τις επερχόμενες εξελίξεις. Η «παλάντζα», η στρογγυλοποίηση του λόγου σου, οι συνεχείς αναθεωρήσεις του προγράμματος σου, οι άτακτες αναδιπλώσεις, όλα αυτά δεν βοηθάνε προς την κατεύθυνση της σαφής κατανόησης των εναλλακτικών επιλογών αλλά και της προετοιμασίας του κοινωνικού κλίματος για την διαχείριση της «επόμενης μέρας».

One comment on “Η αβάσταχτη αναγκαιότητα του ευρωπαϊκού είναι.

  1. Ο/Η vasper λέει:

    Ενημερώνω ότι πλέον τρέχει η Πρωτοβουλία για το Βασικό Εισόδημα στην Ευρώπη:
    http://www.basicincome.gr
    https://www.facebook.com/basicincomegr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s