Τα λόγια είναι για το ποίμνιο και η νομή για τους ποιμένες!

Σάββατο βράδυ, μετά από κάνα μήνα περίπου, προσπάθησα να παρακολουθήσω κάποιο από τα δελτία των 08.00. Επέλεξα, κατά τύχη,  αυτό του ΑΝΤΕΝΝΑ. Τελικά, φαίνεται σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα, παραμένει το ίδιο εμετικό όπως όλα τα δελτία των 08.00. Κατάφερα να δω περίπου μισή ώρα. Σε αυτό το διάστημα έμαθα πόσο πολύ προσπαθεί η κυβέρνηση να ισορροπήσει την κατάσταση αλλά η ΤΡΟΙΚΑ διαπραγματεύεται τόσο σκληρά που δεν της αφήνει πολλά περιθώρια, για τον λόγο αυτό επανέρχεται το χαράτσι στους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η., αλλά όλα κι όλα, όπως είπε ο Φώτης Κουβέλης : «είναι άλλο πράγμα ο φόρος στο ρεύμα και άλλο η διακοπή παροχής στα σπίτια…». Επίσης έμαθα πόσο κακό είναι για μια χώρα να έχει δημόσια περιουσία και δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας καθώς επίσης πόσο θα ωφεληθεί ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα η οποία ετοιμάζεται να μετατραπεί σε «ελεύθερη οικονομική ζώνη» όπου οι «επενδυτές» τα πρώτα πέντε χρόνια θα απολαμβάνουν 0% (μηδέν)φορολόγηση στα κέρδη τους ενώ μετά από αυτό το διάστημα το ποσοστό μπορεί και να αγγίξει το ιλιγγιώδες 10%… Στο σημείο αυτό διατυπώθηκε  η επιθυμία για μια ακόμη σκληρή διαπραγμάτευση έτσι ώστε οι «επενδυτές» να σεβαστούν το σημερινό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων, δηλαδή να σεβαστούν τους μισθούς των 480 ευρώ. Δεν είναι όμως σίγουρο. Διαπραγμάτευση γίνεται…   

Να μην ξεχάσω να σας πω ότι ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε σε τέσσερα επιλεγμένα βίντεο χαμογελαστός ενώ ο Φώτης Κουβέλης σε τρία βίντεο να εγγυάται το «ανθρώπινο πρόσωπο» της κυβέρνησης. Το μισάωρο του τρόμου έκλεισε με την ανάλυση ενός νέου γκάλοπ, για λογαριασμό της εφημερίδας «Το Βήμα»,  όπου ρωτήθηκαν οι πολίτες το εξής πραγματικά «αφοπλιστικό» ερώτημα : «Επιθυμείτε τις ιδιωτικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ή επιθυμείτε να παρθούν νέα μέτρα από την κυβέρνηση;».  Φυσικά επτά στους δέκα συμπολίτες μας επέλεξαν την πρώτη απάντηση, ενώ εμφανίστηκαν και δύο τυχαία άτομα σε βίντεο να υποστηρίζουν την άποψη ότι «οι ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να προχωρήσουν άμεσα γιατί δεν μπορούμε να πληρώνουμε άλλο». Εντελώς τυχαία (και αυτό) αμέσως μετά εμφανίσθηκε ο υπουργός κος Χατζηδάκης ο οποίος στην δήλωση που έκανε υποστήριξε απόλυτα τις συγκεκριμένες «τυχαίες» απόψεις των δύο συμπολιτών μας.

Εγώ όμως, σαν περίεργος τύπος που είμαι, αναρωτήθηκα εάν υπάρχει αντίθετη άποψη. Εάν δηλαδή υπάρχουν «τυχαία» άτομα τα οποία ρε αδελφέ δεν συμφωνούν με τις ιδιωτικοποιήσεις. Γιατί, που στο διάολο, είναι οι υπόλοιποι τρείς πολίτες του γκάλοπ οι οποίοι δεν συμφωνούν με το πλάνο της κυβέρνησης; Και ξαφνικά λοιπόν θυμήθηκα πως σε αυτό τον τόπο υπάρχει και αξιωματική αντιπολίτευση η οποία εντελώς πρόσφατα (μα εντελώς όμως) έλαβε το 27%  της προτίμησης του εκλογικού σώματος. Ανέσυρα, δύσκολα είναι η αλήθεια, από την μνήμη μου ότι κάπου εκεί μέσα στον ορυμαγδό της παραπληροφόρησης για περίπου 7 δευτερόλεπτα (κυριολεκτώ γιατί τα μέτρησα) είχε διαβασθεί μια ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ περί ξεπουλήματος της δημόσια περιουσίας.

Φαίνεται  πως στις δημοκρατίες τύπου Δ.Ν.Τ. τόσο χρόνο δικαιούται η αντίθετη άποψη. Εικάζω ότι εάν ζούσε ο Όργουελ θα έσκιζε (στην κυριολεξία) τα διπλώματα του. Ο φασισμός του 21ου Αιώνα δεν χρειάζεται πολιτικά υποκείμενα για να τον υποστηρίζουν. Στην εποχή της Μετά-Δημοκρατίας επιβάλλεται μέσα από την διαχείριση της πληροφόρησης των μαζών. Η διαχείριση αυτή ανήκει στις διαχρονικά «ατάραχες, πιστές και δοκιμασμένες» οικογένειες της ολιγαρχίας που με έμμισθα όργανα τους τα «βαποράκια του ψεύδους» στα ειδησεογραφικά δελτία προσπαθούν καθημερινά να διαμορφώσουν υποτακτικές συνειδήσεις. Με αυτό τον τρόπο οι νέοι κοτσαμπάσηδες, προύχοντες, προεστοί και ρασοφόροι (οι οποίοι πρόσφατα ανακάλυψαν την αλληλεγγύη προς τα… θύματα τους) διαμορφώνουν τους νέους ραγιάδες της εποχής μας. Βιώνουμε την ίδια ωμή παραχάραξη της Ελληνικής Ιστορίας.

Υπάρχει το εξής απλό αξίωμα : «Μην κοιτάτε τι κάνουμε εμείς, αλλά τι λέμε! Τα λόγια είναι για το ποίμνιο και η νομή για τους ποιμένες!» Πιστεύω ότι σήμερα, αυτό το ρητό, εφαρμόζεται στον απόλυτο βαθμό. Το ζήτημα είναι εαν απέναντι στο κοινωνικό σκοτάδι του νεοφιλελευθερισμού που έχει πλακώσει όλη την Ευρώπη, εμείς ο απλός λαός και τα κόμματα που θα σταθούν δίπλα του μπορούμε να προτάξουμε την ανάγκη για μία νέα εποχή «Διαφωτισμού». Όλες οι αντιστάσεις της κοινωνίας πρέπει να προσβλέπουν σε αυτό. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της παγκόσμιας Ιστορίας. Ή θα επικρατήσει ο απόλυτος κοινωνικός σκοταδισμός ή ο «Νέος Διαφωτισμός» θα φέρει στην ανθρωπότητα την ελπίδα αλλά κυρίως την γνώση και την κριτική αντίληψη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s