το «έπος» του ελληνικού ποδοσφαίρου.

 

Το όνομα του είναι Ηλίας Κώτσιος. Επάγγελμα : Ποδοσφαιριστής. Ένας από τους εκατοντάδες αθλητές που εργάζονται σε ομάδες της Β Εθνικής, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Σε ένα «περιβάλλον» που ετεροκαθορίζεται από τους νόμους της ζούγκλας. Εργάστηκε στον ΟΦΗ, στον ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ για τρία χρόνια, στην ΛΑΡΙΣΑ, ενώ τα δύο τελευταία χρόνια ανήκει στην ομάδα του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ.

Στον «κόσμο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου» είναι γνωστή η κόντρα μεταξύ του ΟΦΗ και του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, δύο ιστορικές ομάδες, με πολύ κόσμο στο πλευρό τους, οι οποίες προσπαθούν να ανέβουν στην Α κατηγορία στην λεγόμενη και Super League. Το πακέτο (χρημάτων) θα είναι χοντρό για όποια ομάδα καταφέρει να ανέβει, έτσι λοιπόν σε αυτές τις περιπτώσεις ο σκοπός  αγιάζει τα μέσα. Την Κυριακή που μας πέρασε αγωνίστηκαν ο ΟΦΗ με τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ. Αγώνας ζωής ή θανάτου κυρίως για την ομάδα του ΟΦΗ. Επί έξη μήνες ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής, όπως ο ίδιος κατήγγειλε, δέχονταν τηλεφωνικές απειλές για την οικογένεια του. Για την γυναίκα του και το παιδί τους. Είναι πραγματικά συγκλονιστική η στιγμή όπου ο Ηλίας Κώτσιος με λυγμούς, περιγράφει στην «συνέντευξη τύπου» μετά τον συγκεκριμένο αγώνα, όλα όσα πέρασε με την οικογένεια του αυτό τον καιρό. Στο τέλος, αφού δεν μπορεί πια να μιλήσει από τα κλάματα, απλώς ψιθυρίζει…«όχι έτσι, όχι να απειλείται η ζωή του παιδιού μου».

Καλώς ορίσατε στον κόσμο του Ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Ότι πιο βρώμικο, ότι πιο αηδιαστικό λειτουργεί αυτή τη στιγμή στην χώρα μας. Δεν είναι σημερινό το φαινόμενο αυτό. Όμως τώρα, κάτω από τις υπάρχουσες κοινωνικές συνθήκες, σχηματοποιείται ευκρινέστερα μια ιδιότυπη μορφή εξουσίας, που διαχρονικά ασκεί ο χώρος αυτός απέναντι σε κάθε θεσμό της πολιτείας. Τα οικονομικά συμφέροντα είναι πολλά, τα μεγέθη δυσθεώρητα και η διαπλοκή οριζόντια. Από πολιτικούς (Βουλευτές – Υπουργούς) μέχρι παράγοντες ομάδων, διαιτητών αλλά και επαγγελματίες οπαδούς, όλοι θέλουν να συμμετέχουν στο «μοίρασμα της πίτας». Οι πιο «ριγμένοι» (όχι πάντα και όχι όλοι), είναι στην πλειοψηφία τους οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές και οι απλοί εργαζόμενοι στις Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες. Στην περίπτωση τους δεν ξέρεις πραγματικά τι σου ξημερώνει. Εάν θα πληρωθείς και πότε. Ένα δίμηνο χωρίς μισθό είναι κάτι το συνηθισμένο στον χώρο αυτό. Το ρουφιανιλίκι είναι απαραίτητο εφόδιο για όποιον/α θέλει να προαχθεί σε στέλεχος ΠΑΕ. Η εργατική ασυδοσία και τρομοκρατία είναι σύνηθες φαινόμενο. Απειλές ξυλοδαρμού από τους μπράβους του προέδρου, για όποιον εργαζόμενο ανοίξει το στόμα του, είναι επίσης σύνηθες φαινόμενο. Αυτό το άβατο, εν ήδη ιερού χώρου, στην επίσημη νεοελληνική γλώσσα ονομάζεται «αυτοδιοίκητο του Ελληνικού Ποδοσφαίρου».  Στην ουσία αποτελεί μία μόνιμη μορφή ανομίας και διαφθοράς σε κάθε επίπεδο λειτουργίας του.

Έχετε μαγαζί ή μικρή εταιρεία και δεν μπορείτε να πληρώσετε το Φ.Π.Α.;  Εάν ήδη έχετε δόσεις που τρέχουν στην εφορία από προηγούμενη οφειλή, τότε το επόμενο βήμα για την επιχείρηση σας είναι ή να βάλετε λουκέτο, ή να σας κατάσχουν μέρος του εμπορεύματος σας. Σε καμία βέβαια περίπτωση δεν μπορείτε να πάρετε φορολογική ενημερότητα ή να θεωρήσετε μπλοκάκι αποδείξεων. Αντιθέτως, στις ποδοσφαιρικές εταιρείες είναι συνηθισμένο  φαινόμενο οι «ρυθμίσεις της ημέρας», ως δια μαγείας τα χρέη ρυθμίζονται, τις περισσότερες φορές με πλαστά δικαιολογητικά και αυθημερόν το μπλοκάκι με τα εισιτήρια του Κυριακάτικου αγώνα θεωρούνται από την εφορία.

Έχετε μαγαζί και έχετε ξεχάσει τι σημαίνει «σεφτές»; Είστε εργαζόμενος και έχετε να πληρωθείτε τρείς μήνες; Μάθετε ότι, η καλύτερη επιχείρηση αυτή τη στιγμή είναι ο «σύνδεσμος φιλάθλων», ιδίως εάν υποστηρίζεις μεγάλη ΠΑΕ. Υπάρχει καθ όλη την διάρκεια της εβδομάδος εξασφαλισμένη πελατεία, καθώς σε συνδυασμό με τους προέδρους των ομάδων είναι δυνατόν να διαχειριστείς χιλιάδες εισιτήρια κάθε Κυριακή, πουλώντας τα με ένα απλό «καπέλο» επί της αρχικής τιμής, πέντε ευρώ σε απλό αγώνα, δέκα ευρώ σε ντέρμπυ ή ευρωπαϊκό αγώνα.  Κάντε τον πολλαπλασιασμό και θα δείτε ότι δεκάδες χιλιάδες ευρώ διακινούνται κάθε εβδομάδα, χωρίς κανένας να δίνει λογαριασμό, καθαρά λεφτά και αφορολόγητα.

Είστε επιχειρηματίας και θέλετε να ξεπλύνετε βρώμικο χρήμα ή να αναλάβετε δουλειές και προμήθειες (παράνομες ή νόμιμες δεν έχει σημασία) από το κράτος; Δεν έχετε τις απαραίτητες πλάτες; Αντί να πληρώνεται δικηγόρους με αμφίβολα αποτελέσματα, μπορείτε να αγοράσετε (σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να σας την δωρίσει η κυβέρνηση) μια μεγάλη ΠΑΕ. Μέσω αυτής της τακτικής θα έχετε πάντα την πλάτη του εκάστοτε «υπέροχου λαού» της ομάδας που αγοράσατε η οποία θα λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας στα συμφέροντα σας. Σε αγαστή συνεργασία με αυτόν τον «πραγματικά υπέροχο λαό μας στις εξέδρες» μπορείτε να εκβιάζετε ακόμα και βουλευτές ή υπουργούς, ή πρώην υπουργούς. Φυσικά, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να φροντίζετε τις δημόσιες σχέσεις σας, με αυτόν τον «υπέροχο λαό». Όσο η συνεργασία θα είναι συμφέρουσα και για τις δύο πλευρές, δεν υπάρχει περίπτωση αυτονομοποίησης μιας εξ αυτών.

Θέλετε να βγείτε βουλευτής ή ακόμα και δημοτικός σύμβουλος (αυτό αφορά τις τοπικές ερασιτεχνικές ομάδες), αλλά είστε μέτριος, προς το άχρηστος, ανεπάγγελτος, δεν έχετε ουσιαστικά τίποτα καινούργιο να πείτε στον κόσμο γιατί η παιδεία σας δεν σας βοηθάει; Μπορείτε να απευθυνθείτε (ιδίως εάν πηγαίνετε για βουλευτής) σε μεγάλη ΠΑΕ της εκλογικής σας περιφέρειας και να ζητήσετε την συμπαράσταση της. Ακόμη – ακόμη και να «δανειστείτε» την λίστα με τα χιλιάδες μέλη των σωματείου ή και όσους έχουν δώσει τα προσωπικά τους δεδομένα στις ΠΑΕ για αγορά εισιτηρίων διαρκείας και να τους στείλετε επιστολές, θυμίζοντας τους όχι τι νομοσχέδια ψηφίσατε, αλλά το πόσο αγαπάτε την ομάδα τους και την έχετε υποστηρίξει σαν πολιτικός, σε πολλά ζητήματα, οικονομικής φύσης ή και αδειοδότησης γηπέδου (περιστατικό – πραγματικό γεγονός).

Βγήκατε επιτέλους Βουλευτής και είσαστε μέρα-μεσημέρι στο κοινοβούλιο για «σοβαρή» νομοθετική εργασία. Πεντακόσια μέτρα πιο κάτω από τον χώρο εργασίας σας, σφάζονται άνθρωποι, έλληνες και μετανάστες. Το ξύλο πέφτει σύννεφο, διαδηλωτές μεταφέρονται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο, πολίτες τρέχουν πανικόβλητοι να εγκαταλείψουν το κέντρο της Αθήνας, λόγω χρήσης χημικών και στιλέτων που αιωρούνται στον αέρα. Μην στενοχωριέστε. Εσάς δεν σας αγγίζουν αυτά. Έχετε σοβαρότερη δουλειά αυτή την ώρα. Πως θα υποστηρίξετε τα συμφέροντα συγκεκριμένης ΠΑΕ της Βορείου Ελλάδος η οποία φυσικά ανήκει στην εκλογική σας περιφέρεια και η οποία άκουσον – άκουσον, κινδυνεύει να τιμωρηθεί από το κακό και άκαρδο κράτος. Για αυτό και έχουμε πάντα κατά νου σε αυτές τις επιτροπές να ζητάμε «λιγότερο κράτος» (περιστατικό – πραγματικό γεγονός).  Θυμηθείτε…το δόγμα του «αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου». Πρέπει πάντα να τα έχουμε καλά  με την εκλογική μας πελατεία.

Θα μπορούσε κανείς να αναφέρει για ώρες παρόμοια περιστατικά, όπως οι «καραβιές» από έγχρωμους ποδοσφαιριστές οι οποίοι αγωνίζονται σε ομάδες Β! – Γ! Εθνικής, ακόμα και σε ερασιτεχνικές ομάδες, ζουν σε διαμερίσματα των 40 τετραγωνικών τρείς-τρεις μαζί, με συμβόλαια πείνας των 5.000 και 6.000 ευρώ τον χρόνο, με υποσχέσεις για μόνιμη εργασία, που στο τέλος το όνειρο για μια καλύτερη ζωή μετατρέπεται σε εφιάλτη, καθώς οι περισσότεροι δεν εισπράττουν ούτε τα μισά χρήματα από το αναγραφόμενο ποσό, ενώ εάν τολμήσουν να διαμαρτυρηθούν τους τρώει στην κυριολεξία το «μαύρο σκοτάδι».

Τι θα μπορούσε να γίνει λοιπόν; Να ξαναγίνει το ποδόσφαιρο ερασιτεχνικό και να διαλυθούν οι ΠΑΕ; Ας θυμηθούμε ότι διαφθορά και συναλλαγή υπήρχε και την εποχή όπου το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν ήταν επαγγελματικό.

Να γίνουν οι ΠΑΕ εταιρείες λαϊκής βάσης;  Μα το ίδιο το κύκλωμα, οι διοικήσεις των ομάδων, οι επιτροπές διαιτησίας, η ΕΠΟ, το ίδιο το κράτος, όλοι αυτοί, επιδιώκουν, ο καθένας για το δικό του συμφέρον, να μην αλλάξει ποτέ τίποτα και στην ουσία οι φίλαθλοι να μην έχουν κανένα άλλο ρόλο πέραν αυτού του παθητικού θεατή, πουλώντας τους έναν δήθεν αθλητικό συναισθηματισμό, πατώντας πάνω σε υπαρκτές ιστορικές καταβολές των σωματείων (των ερασιτεχνικών εννοείται και όχι φυσικά των ΠΑΕ.)

Τι θα μπορούσε, άραγε, να κάνει ο απλός φίλαθλος, που δεν θέλει να πλακωθεί με τον διπλανό του, που σε τελική ανάλυση γουστάρει να παρακολουθεί την ομάδα του μαζί με τα παιδιά του κάθε Κυριακή;

Αυτή την στιγμή στην Αγγλία γίνεται ένα πείραμα. Οπαδοί της MANCHESTER UNITED, δημιούργησαν από το μηδέν μια δικιά τους ομάδα, με αναφορά στην αγαπημένη τους ΜΑΝ UNITED, μια ομάδα που αγωνίζεται σε ερασιτεχνικές κατηγορίες, «από τους φιλάθλους – για τους φιλάθλους», μακριά από τα φώτα της REMIER LEAGUE, χωρίς να έχουν σχέσεις με την πρώτη ομάδα, μακριά από τους διάφορους «επενδυτές» και με μόνο οδηγό το συναίσθημα και την αγάπη τους για τις αθλητικές και κοινωνικές καταβολές του ονόματος της ομάδος.

Για όποιον ενδιαφέρεται αξίζει να το ψάξει και μακάρι στην χώρα μας να μπορούσαμε να αναλάβουμε παρόμοιες πρωτοβουλίες, οι απλοί σύνδεσμοι, οι απλοί φίλαθλοι. Δείτε στις παρακάτω διευθύνσεις την χαώδη διαφορά με την ελληνική πραγματικότητα…

Football Club United of Manchester

FC United Fans Arrive

 Singing at FC United (διασκευή SEX PISTOLS)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s