το αίσθημα του φόβου για το έκτακτο συνέδριο του συνασπισμού.

Βρισκόμαστε στην κορύφωση του διαλόγου εντός του ΣΥΝ για την αναγκαιότητα σύγκλισης συνεδρίου. Το  Σαββατοκύριακο συνδριάζει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και προφανώς  το θέμα θα τεθεί προς ψήφιση. Για μια ακόμη φορά. Κάτω από  καλύτερες προυποθέσεις τώρα.

Προυποθέσεις που διαμορφώθηκαν ύστερα από το «ξελαρύγκιασμα» εδώ και μήνες των απλών μελών του κόμματος,  να απαιτούμε απλά το αυτονόητο. Να συζητήσουμε πολιτικά και να συναποφασίσουμε για την πορεία του χώρου μας εμείς τα μέλη. Τα απλά μέλη. Ε, πόσο δύσκολο είναι να το καταλάβει κανείς αυτό το πράγμα; Πόσο δύσκολο είναι να καταλάβεις το αυτονόητο; Οτι σε ένα κόμμα σαν τον ΣΥΝ και βάσει καταστατικού τα μέλη πρέπει να αποφασίζουν και να διαμορφώνουν τις πολιτικές επιλογές του κόμματος είτε με συνέδρια, είτε με δημοψηφίσματα.

Το τι δικαιολογίες κατά του συνεδρίου έχουν ακούσει τα αυτιά μου τον τελευταίο καιρό δεν περιγράφεται. Οτι «νέοι μηχανισμοί» θα δημιουργηθούν για να επισκιάσουν τους παλιούς. Ποιοί και για πιο λόγο βλέπουν τέτοιους εφιάλτες; Μα φυσικά όσοι βολεύονται από τον τρόπο λειτουργίας των σημερινών μηχανισμών. Οσοι βρίσκονται εντός του σκληρού πυρήνα. Υπάρχει φόβος (κατανοητός) ότι θα χαθούν οι «τίτλοι τιμής», θα χαθούν τα «κεκτημένα», θα «βομβαρδισθούν τα επιτελεία τους».

Μια σειρά από ανούσιες και α-πολίτικες αιτιάσεις. Φοβόμαστε εάν θα τηρηθούν οι δημοκρατικές  διαδικασίες στο δρόμο για το συνέδριο και ξεχνάμε εντελώς οτι οι σημερινές διαδικασίες και ο τρόπος λήψης των αποφάσεων, πολύ απέχουν από το να είναι δημοκρατικές. Περισσότερο θυμίζει ισορροπία σε τεντωμένο σκοινί.

Ξεχνάμε…..και πόσα δεν ξεχνάμε…..ότι π.χ. στην πολιτική γραμματεία του κόμματος, εμείς το κόμμα που υποστηρίζει και προωθεί το γυναικείο ζήτημα, την ισότητα, τον φεμινισμό, διαθέτουμε μια (1) γυναίκα μέλος στα δεκαπέντε (15) μέλη της γραμματείας. Γιατί άραγε; Δεν υπάρχουν αξιόλογες συντρόφισσες; Γιατί δεν ισχύει και σε αυτό το επίπεδο η ποσόστωση των γυναικών; Ή μήπως η στελέχωση της γραμματείας αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο για τους προύχοντες των τάσεων και τα πολιτικά τους φέουδα;

Τι άλλο ξεχνάμε;  Κάτι βουλευτές που έχουν βγάλει ρίζες στα βουλευτικά έδρανα του Ελληνικού και του Ευρωπαικού κοινοβουλίου στο παρελθόν. Ασχέτως εαν έχουμε ψηφίσει την αρχή της εναλλαγής σε κοινοβουλευτικές θητείες και κομματικά όργανα.Ετσι είναι. Η εξουσία είναι γλυκειά σύντροφοι. Πάντα ήταν, γιατί παγιώνει πρόσωπα και τα τοποθετεί πάνω από το σύνολο. 

Μου προξενεί κατάπληξη (λέμε τώρα) το γεγονός ότι με νύχια και με δόντια οι σκληροί πηρύνες των δύο κυρίαρχων τάσεων (Αριστερό Ρεύμα και Ανανεωτική Πτέρυγα) και κυρίως τα στελέχη παλαιότερων γενεών αρνούνται πεισματικά την σύγκλιση συνεδρίου.  Στο μόνο που συμφωνούν απόλυτα. Στο μοναδικό λέμε! Τυχαίο;

Θέλαμε η νεολαία να αναλάβει σημαντικούς τομείς στην λειτουργία του κόμματος. Ναι το θέλαμε αλλά μέχρι του σημείου να μην θιγούν τα «κεκτημένα». Τους θέλαμε, αλλά να είναι υπό την επίβλεψη μας. Μην τυχόν έχουν γνώμη και άποψη που να διαφωνεί με την «επιτροπή σοφών γερόντων» του κόμματος. Επιδιώκουμε στην ουσία να τους μπολιάσουμε με την «δημοσιουπαλληλική νοτροπία». Να τους ουδετεροποιήσουμε. Να τους μεταβιβάσουμε όλη την χρόνια παθογένεια στις εσωτερικές λειτουργίες. Να τους αφυδατώσουμε πολιτικά. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του τρόπου λειτουργίας των μηχανισμών που διαχειρίζονται την εξουσία σε κοινωνικές και πολιτικές συλλογικότητες.

Χαίρομαι ιδιαίτερα. Δεν μπορείτε να καταλάβετε πόσο χαίρομαι που αυτή η σύγκρουση γενεών θα επιφέρει το μοιραίο. Αηδιάζω πραγματικά όταν ακούω απόψεις ανθρώπων με γεροντοκορίστικη νοοτροπία (ανεξαρτήτως ηλικίας) να σου λένε : «έχουν κολήσει καμιά αφίσσα στην ζωή τους που θέλουν και την εξουσία;»
Τους απαντάω: όχι ρε! Δεν είναι ανάγκη να έχουν κολήσει αφίσσες για να τους επιτρέπεται να σκέφτονται πολιτικά και να διεκδικούν την δική τους σφραγίδα στο βιβλίο της ιστορίας.  Δεν είμαστε ταμείο ενσήμων.

Και για να τελειώνουμε με το πανηγύρι του φόβου για την δημιουργία νέων μηχανισμών.

Οπιοσδήποτε έχει το δικαίωμα, από τον πρόεδρο μέχρι το πιο απλό μέλος, να συγκροτήσει πολιτική πλατφόρμα και να την θέσει στην κρίση του  σώματος των χιλιάδων συνέδρων. Εαν έχει τα πολιτικά κότσια (για να μην πώ κάτι άλλο) να εμπνεύσει τους συνέδρους με την πολιτική του άποψη τότε καλά θα κάνει να την στηρίξει μέχρι το τέλος.
Εκει κρίνονται οι πολιτικές απόψεις και η όποια δυναμική τους, σε ένα συνέδριο με ανοιχτές διαδικασίες ενώπιος -ενωπίου και όχι σε ερμητικά κλειστά γραφεία και σε δηλώσεις μπροστά στις κάμερες.

Ελπίζω τα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής που θα ψηφίσουν την Κυριακή, να έχουν ακούσει την φωνή της βάσης από τις περιφερειακές συσκέψεις που προηγήθηκαν. Πραγματικά το ελπίζω.

Advertisements

8 comments on “το αίσθημα του φόβου για το έκτακτο συνέδριο του συνασπισμού.

 1. Ο/Η antidrasi+sex λέει:

  Πάντα αυτοί που δε θέλουν τις δημοκρατικές διαδικασίες είναι αυτοί που ξέρουν ότι δεν τους συμφέρουν.
  Καιρός να τελειώνουμε με αυτούς.
  Και όλοι μιλάνε για τον ΣΥΝ μόνο, αλλά τα ίδια φαινόμενα παρουσιάζονται και στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.
  Απλά ο ΣΥΝ είναι το μεγαλύτερο κομμάτι και για αυτό τραβάει πιο πολύ την προσοχή.
  Αν τελικά πάει το πράμα από «τον ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών» στον «ΣΥΡΙΖΑ των μελών» μου φαίνεται θα δουν όλοι πόσα απίδια βάνει ο σάκος.
  Αντε, καλό βόλι.

  • Ο/Η yiannis63 λέει:

   Παρακολουθώντας αρκετές από τις ομιλίες στην σημερινή ΚΠΕ, σε ήρεμο κλίμα είναι η αλήθεια, διαπίστωσα την ταύτιση απόψεων του σκληρού πυρήνα των αυτοαποκαλούμενων «τάσεων» για την μη διεξαγωγή συνεδρίου. Τον λόγο πλέον έχουν τα μέλη της ΚΠΕ. Εύχομαι να μην επιρρεαστούν από τον «πόλεμο εντυπώσεων» και να παραμείνουν στην ουσία.

 2. πως σου φάνηκαν λοιπόν τα πράγματα; αισιόδοξος?

  • Ο/Η yiannis63 λέει:

   Αισιόδοξος η μή, θεωρώ ότι το συνέδριο ήταν μονόδρομος. Ξέρεις, σκέφτομαι πως όταν αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα, το καλύτερο είναι να περάσεις «μέσα» από αυτό. Ούτε να το αγνοήσεις γιατί έτσι το αναπαράγεις καθημερινά, ούτε να περάσεις από δίπλα του γιατί το σίγουρο είναι ότι θα το βρείς μπροστά σου στην επόμενη στροφή. Για ένα κόμμα που αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις λειτουργίες του -και θέλει να λέγεται δημοκρατικό- η μόνη λύση είναι να απευθυνθεί στα μέλη, να τα θέσει προ των ευθύνων τους, να τα βάλει σε διαδικασία να συζητήσουν πολιτικά και στο τέλος να συναποφασίσουν. Ειλικρινά δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι καλύτερο.

   Υ.Γ. εχω μια ιδέα θα στην στείλω με email.

 3. Αγαπητέ Γιάννη,
  στις 29/7/09 έγραφες στην πρωτοβουλία μας (ektaktosynedriosyn.blogspot.com)

  «Θα υπέγραφα ευχαρίστως στην λίστα για το έκτακτο συνέδριο εαν μου λύνατε τις εξής απορίες :

  Mε ποιό τρόπο οι τάσεις δεν θα διαμόρφωναν τους συσχετισμούς στο εκλογικό σώμα του έκτακτου συνεδρίου ;
  Μπορεί η οριζόντια διασύνδεση και επικοινωνία των οργανώσεων να αποτελέσει αντίβαρο στην επιροή των τάσεων ;
  Η βάση και τα απλά μέλη του κόμματος είναι ετοιμοι να απέχουν από το κλίμα πόλωσης που θα δημιουργηθεί ;

  Οχι σύντροφοι. Εχουμε και εμείς ευθύνες για την κατάσταση στο κόμμα. Τόσα χρόνια η πλειοψηφία των μελών ερωτοτροπούσε πολιτικά με τις τάσεις. Τόσα χρόνια ο Συνασπισμός λειτουργεί σαν ομόσπονδο κόμμα. Καμία πρωτοβουλία από κανέναν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

  Εαν θέλετε η συγκεκριμένη πρωτοβουλία για έκτακτο συνέδριο να ληφθεί σοβαρά υπ όψιν από την πλειοψηφία των μελών, πρέπει να υπάρξει μια συγκεκριμένη πολιτική πλατφόρμα, ένα κείμενο προτάσεων και θέσεων οργανωτικού χαρακτήρα και πολιτικού σχεδιασμού.
  Στα συνέδρια είθιστε να ψηφίζουμε πολιτικά κείμενα. Εαν έχετε συγκροτημένο πολιτικό κείμενο καταθέστε το στα μέλη πρός συζήτηση. Το να κάνουμε συνέδρια και να περιμένουμε ως εκ θαύματος τα χρόνια συσωρευμένα προβλήματα να λυθούν εντός τριών ημερών από την βάση είναι τουλάχιστον μεταφυσικό.

  Ευχαριστώ πολύ.»

  Ερώτηση: άλλαξε κάτι τώρα; απαντήθηκαν οι ενστάσεις σου και έχεις τις απαντήσεις που έψαχνες;
  Αν ναι φώτισέ μας και μας με μιαν αντίκρουση των παραπάνω απόψεών σου.

  Ακυβέρνητες πολιτείες

  • Ο/Η yiannis63 λέει:

   Αγαπητέ φίλε «Αριστερή στρουθοκάμηλος» να σου απαντήσω.

   Υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις και εξελίξεις σχετικά με την κατάσταση που επικρατούσε τότε. Την Κυριακή που μας πέρασε η πρόταση για συνέδριο ψηφίστηκε από 80 περίπου μέλη της ΚΠΕ. Επειδή παρακολούθησα τις διαδικασίες σε πληροφορώ ότι υπήρχαν πολλές διαφοροποιήσεις και διαχωρήσεις από την ομαδοποίηση των τάσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο οι σκληροί πυρήνες αυτών των μηχανισμών απέμειναν για να εναντιωθούν στην σύγκλιση του συνεδρίου. Απόρησα με το γεγονός ότι υπήρξε (για πρώτη φορά) πλήρη ταύτιση απόψεων από τις «ηγεσίες» αυτών των μηχανισμών. Το φοβερό στην όλη υπόθεση είναι ότι αυτό το φαινόμενο παρουσιάστηκε και στις πολιτικές κινήσεις. Μέλη που ανήκουν και λειτουργούν στους σκληρούς πυρήνες των δύο κυρίαρχων τάσεων προσπάθησαν με κάθε τρόπο να ακυρώσουν τις οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες των πολιτικών κινήσεων επικαλούμενοι γραφειοκρατικες αιτιάσεις για να μην σταλθούν επιστολές στα κεντρικά γραφεία ή για να μην παρθούν αποφάσεις συνελέυσεων υπέρ της σύγκλισης συνεδρίου. Σε πληροφορώ ότι ήταν απελπειστικά μόνοι τους και από τις οργανώσεις που έχω ενημέρωση μετρήθηκαν στα δάκτυλα του ενός χεριού. Εαν κανείς συμμετείχε σε συσκέψεις και στις περιφερειακές συγκεντρώσεις του κόμματος που έγιναν σε όλη την χώρα θα καταλάβαινε πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα. Πόσο έχει ωριμάσει η άποψη για υπερκέραση της σημερινής λειτουργίας των τάσεων στην συντριπτική πλειοψηφία των μελών. Μπορώ να πώ ότι οι συνθήκες σήμερα σε ότι αφορά την κινητοποίηση των μελών είναι πολύ διαφορετικές σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2009.

   Οσο για την συγκεκριμένη πολιτική πλατφόρμα που αναφέρω αυτή παίρνει σάρκα και οστά μέσα από τις εκατοντάδες επιστολές και άρθρα που στάλθηκαν στο κόμμα, δημοσιεύθηκαν στην ΑΥΓΗ, έτσι ώστε να ανοίξει επιτέλους ένας εσωκομματικός διάλογος με πρωτοβουλία των μελών και των πολιτικών κινήσεων πάνω στα θέματα λειτουργίας του ΣΥΝ, πολύ πιο συντεταγμένα και πολύ πιο οργανωμένα.

   Αναρωτιέμαι γιατί είναι τόσο δύσκολο να καταλάβουμε ότι σήμερα μας παρουσιάζεται για πρώτη φορά (ίσως και για τελευταία) η ευκαιρία να αλλάξουμε τα πράγματα. Εχω την αίσθηση ότι όποιος δεν θέλει να το καταλάβει είτε ανήκει στον σκληρό πυρήνα αυτών των μηχανισμών και φοβάται ότι θα διαταραχθούν οι ισορροπίες, είτε δεν συμμετείχε πουθενά σε καμία περειφεριακή σύσκεψη ή σε γενική συνελευση πολιτικής κίνησης για να καταλάβει την αλλαγή του κλίματος στις τοποθετήσεις κυρίως των απλών μελών. Συνεπώς οι συνθήκες σήμερα είναι διαφορετικές. Στο χέρι μας είναι η καταλυτική παρέμβαση των μελών στα τεκταινόμενα να συνεχιστεί ακόμα πιο δυναμικά. Δεν αμφισβητώ ούτε στο ελάχιστο τις καλές προθέσεις όσων συντρόφων πήραν την συγκεκριμένη πρωτοβουλία τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η μαζικοποίηση της και ο σωστός χρόνος ήταν το πρόβλημα.

 4. OK Γιάννη, τόπιασα…
  Τότε δεν έκανε παιχνίδι η τάση των προεδρικών κι έτσι ένα συνέδριο από τα μέλη δεν θάταν ελεγχόμενο. Ενώ τώρα ξεχειλίζουμε δημοκρατία.
  Ας μην μεταμφιέζουμε τις πολιτικές μας απόψεις και τις ομαδοποιήσεις μας σε συγκυρία και άλλα τέτοια. Πες το καθαρά: δεν ενέκρινες όπως και τόσοι άλλοι τα μέλη που έκαναν την πρωτοβουλία επειδή ήσαν ανανεωτικοί (τρία ανανεωτικά μπλογκ και μια πκ με ανανεωτική πλειοψηφία)
  Τέλος δεν ζω στον Άρη για να με «ενημερώσεις» τι γίνεται στο κόμμα και τι πιστεύουν τα μέλη. Και μέλος είμαι ακόμη (παρά τις μαζικές αποχωρήσεις που συμβαίνουν τελευταία) και ξέρω από πρώτο χέρι τι τρέχει…
  Ίσως τα πούμε από κοντά στο συνέδριο (ίσως και όχι)
  Ίδωμεν

  • Ο/Η yiannis63 λέει:

   Eπίτρεψε μου να αμφιβάλλω ότι «επιασες» κάτι από όσα σου έφραψα. Η όπτική σου στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αριστερά στο σύνολο της φιλτράρεται αποκλειστικά από την Α.Π.
   Δικαίωμα σου, προσωπικά σε μια συζήτηση για τον μέλλον της Αριστεράς δεν αποκλείω κανένα ιδεολογικό ρεύμα. Απλά έχω την άποψη ότι «τρία ανανεωτικά μπλογκ και μια πκ με ανανεωτική πλειοψηφία» δεν αποτελούν επαρκές συλλογικό υποκείμενο για να οδηγηθείς σε συνέδριο σύνθεσης απόψεων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s