Ευρωεκλογές και Περιβάλλον: Παλέψτε με την Αριστερά

Συγκέντρωση  στην πλατεία Αγίας Βαρβάρας Π. Φαλήρου

                           Δευτέρα 18/5/2009, 7.30μμ

Ευρωεκλογές και Περιβάλλον: Παλέψτε με την Αριστερά

Ομιλητές: Ελένη Πορτάλιου επιτροπή περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ,

                   Δημήτρης Στρατούλης Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ

Μεγάλη συζήτηση γίνεται -και καλώς- το τελευταίο διάστημα για τα ζητήματα του περιβάλλοντος, τα τεράστια οικολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και φυσικά ο πλανήτης. Η έννοια της “πράσινης ανάπτυξης” αποτελεί μότο, καραμέλα της εποχής, την ώρα όμως που παραμένει εξαιρετικά ασαφής. Μπορεί λοιπόν η “στροφή” στην οικολογία να επιχειρείται με περισσότερο ή λιγότερο χοντροκομμένο τρόπο από σχεδόν όλες τις πολιτικές “οικογένειες”, το κρίσιμο όμως δεν είναι το πόσο συχνά ακούγεται μια λέξη ή το πόσο “οικολόγος” ορκίζεται κάποιος ότι είναι. Το κρίσιμο είναι να αναμετρηθεί κανείς με τις αιτίες που γέννησαν την πρωτοφανή οικολογική κρίση που βιώνουμε. Διότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν ήρθαν τυχαία, δεν έπεσαν από τον ουρανό.

Στη χώρα μας άλλωστε αυτό γίνεται ακόμη πιο φανερό. Η κυριαρχία της αγοράς, η ανυπαρξία ελέγχου στις δραστηριότητες των μεγαλύτερων ή μικρότερων οικονομικών κεφαλαίων και, ακόμη χειρότερα, η σκανδαλώδης πολιτική εύνοιας των ιδιωτικών αλλά και εκκλησιαστικών συμφερόντων έναντι του Δημοσίου από το ίδιο το κράτος, έχουν αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για το σημερινό οικολογικό αδιέξοδο.

 

Τα ανοιχτά προβλήματα στα Νότια Προάστια.

Ρέμα Πικροδάφνης -ανοικτός οχετός ομβρίων ή πράσινη όαση ζωής;

Το 2001 επιχειρήθηκε η μετατροπή του ρέματος  σε ανοικτό οχετό ομβρίων με  τον εγκιβωτισμό σε μπετόν  της κοίτης και των πρανών του . Καταστράφηκε μεγάλο τμήμα του ρέματος  στην Ηλιούπολη. Τα βάρβαρα έργα σταμάτησαν μετά από μαζικές κινητοποιήσεις των κατοίκων και σχετική προσφυγή στο ΣτΕ.

Το 2002 ψηφίστηκε φωτογραφική διάταξη νόμου και το 2005  υπό το πρόσχημα της οριοθέτησης  του ρέματος στον Αγ. Δημήτριο εγκρίθηκε η κατασκευή ενός ανοικτού και τοπικά κλειστού οχετού που συνοδευόταν από μπάζωμα και οικοπεδοποίηση, σχέδια που ακυρώθηκαν και πάλι από το ΣτΕ.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία  το Ρέμα οφείλει να χαρακτηριστεί «προστατευόμενος φυσικός σχηματισμός» και από το 1997 έχει συνταχθεί η σχετική Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, η οποία ουδέποτε ενεκρίθη.

Η μελέτη προβλέπει τη διαμόρφωση του ρέματος σε φυσικό γραμμικο πάρκο, με φυσική κοίτη, καθαρό νερό, πλούσια βλάστηση, παιδικές χαρές, μονοπάτια περιπάτου, ποδηλατόδρομο κ.α. καθώς και έργα αισθητικής και αρχιτεκτονικής ανάπλασης της παραρεμάτιας και της ευρύτερης περιοχής.

Μία τέτοια αναβάθμιση της πόλης μας μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με την ενεργητική συμμετοχή όλων μας.

Παραλία Όχι στην ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση

Λίγο πριν τις εκλογές του 2004 η παραλία μας κόντεψε να χάσει για πάντα το δημόσιο χαρακτήρα της με την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της ΕΤΑ Α.Ε., στην οποία έχει περιέλθει όλη σχεδόν η παραλία Σαρωνικού. Ένας τέτοιος κίνδυνος είναι πάντα πιθανός, καθώς εξακολουθεί να ισχύει η σχετική νομοθεσία.

΄Ηδη η παραλία μας έχει κακοποιηθεί βάναυσα από το εμπορικό μεγαθήριο του κ. Βωβού, χάριν του οποίου ενταφιάστηκε το αρχαίο λιμάνι του Φαλήρου  αλλά και το τείχος από νυκτερινά κέντρα στην ιδιωτικοποιημένη μαρίνα του Φλοίσβου του Λάτση.

Έχει ήδη δρομολογηθεί η ιδιωτικοποίηση από την Α.Ε. «ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ» του κτιρίου του  Τae-Kwo-Do και της γύρω έκτασης περίπου 164 στρεμμάτων (περιφραγμένη έκταση Tae-Kwo-Do, χώρος πίσω από τη βίλα Συγγρού, παραλία από τo Ναυτικό Όμιλο Αμφιθέας ως το Tae-Kwo-Do, Εσπλανάδα και πλατεία νερού).

 

Τσιμέντο και σκουπίδια από το Δήμο

Αλλά και η παραλία που έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Π. Φαλήρου έχει δεχθεί βάναυσες επεμβάσεις. Εξήμισυ στρέμματα από το Πάρκο Φλοίσβου έχουν αποψιλωθεί και καλυφθεί με νησίδες μπετόν, για την κατασκευή …παιδικής χαράς, ενώ η έκταση πίσω από τον .Αη-Γιώργη έχει μετατραπεί σε χωματερή ακόμη και για νοσοκομειακά απορρίμματα.

 

Υπερσυμφόρεση της Λ.Ποσειδώνος

Οι νέοι εξαγγελθέντες αυτοκινητόδρομοι στον Υμηττό (ανατολική περιφερειακή Υμηττού, λεωφόρος που θα συνδέει την Λ Ποσειδώνος με το αεροδρόμιο των Σπάτων) θα επιτείνουν σε μεγάλο βαθμό την κυκλοφοριακή συμφόρηση της Λ. Ποσειδώνος στους δήμους Π. Φαλήρου και Αλίμου, καθώς το τμήμα αυτό της Λεωφόρου θα ενταχθεί στον εξωτερικό δακτύλιο της Αθήνας.

Είναι σαφές ότι τα παραδείγματα δεν εξαντλούν τα μέτωπα, είναι όμως ενδεικτικά μιας νέας κατάστασης που δημιουργούν όσοι δεν θυμούνται να είναι “οικολόγοι” λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές…

Advertisements

3 comments on “Ευρωεκλογές και Περιβάλλον: Παλέψτε με την Αριστερά

 1. Ο/Η makarenko λέει:

  …κι όπως πολύ σωστά αναφερόταν στην εφημερίδα Εποχή της Κυριακής 16-5-2009 δεν μπορεί να υπάρξει πράσινη οικολογία και πράσινη ανάπτυξη χωρίς ισχυρή δόση κόκκινου. Ακριβώς όπως τονίζεις κι εσύ Γιάννη, δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ σκέψη και δράση χωρίς αμφισβήτηση και ρήξεις με τις αιτίες που προκαλούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα και την υποβάθμιση των όρων ζωής.

  Μια απολιτίκ οικολογική επίκληση δεν έχει να προσφέρει τίποτα παρά ανάσα επιβίωσης σε ένα δικομματικό σύστημα που καταρρέει.

  Μήπως άραγε για τον λόγο αυτό συγκεκριμένα εκδοτικά και άλλα συμφέροντα ενισχύουν και φουσκώνουν τεχνητά την έτσι κι αλλιώς πολιτικά θολή εικόνα των οικολόγων πράσινων; Απλή ερώτηση κάνω…

  Επίσης δεν μπορώ παρά να αναφέρω αυτό που πρόσφατα άκουσα: στις τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις, όταν κάποιος «συνεντευξιαζόμενος» δείνει ως πιθανή πρόθεση προτίμησης του οικολόγους, η ψήφος του καταχωρείται αποκλειστικά σε μια συγκεκριμένη οικολογική τάση, τους οικολόγους πράσινους. Εάν για παράδειγμα στο δημοσκοπικό ερώτημα συμπεριληφθούν και άλλες οικολογικές οργανώσεις το αποτέλεσμα θα διαμοιραστεί και τότε οριακά θα φτάνουν το 3%.
  Για του λόγου το αληθές, κοιτάξτε προσεκτικά τι ποσοστό (πολλαπλάσιο) δίνει η public issue για λογαριασμό της Καθημερινής (δηλαδή του Αλαφούζου, από τις άλλες εταιρείες. Ταυτόχρονα μετρήστε το σύνολο των ποσοστών για να δείτε ότι συνήθως δεν ξεπερνά το 70%. Αφήνουν δηλαδή για ευννόητους λόγους το 30% ως αδιευκρίνιστη ψήφο.

  Παρατηρείστε επίσης, ότι τα σημερινά ΝΕΑ της Δευτέρας, αλλοιώνουν την μέτρηση που δημοσίευσε η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και η VPRC. Η VPRC, μόνη εταιρεία που δημοσίευσε ποιοτικά χαρακτηριστικά, έδωσε 9% στον ΣΥΡΙΖΑ και τα ΝΕΑ με θρασύτητα αναφέρουν 7%.
  Θα δουν πολλά ακόμα τα ματάκια μας…

 2. Ο/Η taspa λέει:

  Οικολόγοι ΜΚΟ, και τα πράσινα και γαλάζια αλογα του φαιδρού Τρεμόπουλου!!!!Θα επιθυμούσα πολύ μια αντιπαραθεση του ΣΥΡΙΖΑ ,ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΉ,με τον συγκεκριμένο κύριο,καθώς
  και τον κλωθογυριστρα ηθοποιό.Θυμάστε εκείνη την στεντόρια φωνή,στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ,
  »Γιώργο αλαξε τα ολα»!!! η ΦΑΙΔΡΌΤΗΤΑ ΕΧΕΙ ΞΕΠΕΡΆΣΕΙ ΚΆΘΕ ΟΡΙΟ.

 3. Ο/Η yiannis63 λέει:

  Νομίζω ότι οι «οικολόγοι» είναι κάτι σαν τις «φούσκες» του χρηματιστηρίου. Αυλος τίτλος με ανύπαρκτες παρεμβάσεις στην κοινωνία. Ενα ακόμα όπλο στα χέρια του πολιτικού συστήματος. Ρωτήστε και τον κύριο Λαζόπουλο…..
  Εκτός και εάν οι συγκεκριμένοι τύποι…που ανήκουν όπως είπαν στους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ υιοθετούν την άποψη του ΝΤΑΝΙΕΛ ΚΟΝ ΜΠΕΤΙΤ – πρόεδρο των Ευρωπαίων πράσινων – ο οποίος ήταν υπέρ των βομβαρδισμών της ΣΕΡΒΙΑΣ.
  Μικρή γειτονιά αυτός ο πλανήτης και όλοι γνωριζόμαστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s