«τίποτα στην ελλάδα δεν μπορεί να είναι όπως πρίν»…

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. 

zak-klont

Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπετε τον «πιο ισχυρό  άνδρα» της Ευρωπαικής Ενωσης. Είναι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ 55 ετών, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. Εξελέγη την 1 Ιανουαρίου του 2005 πρόεδρος του συμβουλίου του eurogroup, το οποίο απαρτίζεται απο τους υπουργούς Οικονομίας των χωρών μελών της ευρωζώνης. Το eurogroup συνεδριάζει κάθε μήνα και καθορίζει την οικονομική πολιτική της ενωμένης Ευρώπης.

Στην συνέντευξη του στην ίδια εφημερίδα, μεταξύ άλλων τόνισε ότι :
«τίποτα στην Ελλάδα δεν μπορεί να είναι όπως πρίν»…«απαιτούμε και άλλα μέτρα»…«τα μέτρα που θα πάρετε πρέπει να είναι πολύ σκληρά»…«χρειάζονται και άλλες ενέργειες για την εξυγίανση των οικονομικών της χώρας σας»…Γνωρίζει την κοινωνική αναταραχή, αλλά καλεί τους Ελληνες «να σκεφθούν και τα παιδιά τους» !!! (τα θαυμαστικά δικά μου)…και ότι…«είμαι και εγώ της άποψης ότι η Ευρωπαική συνθήκη πρέπει να εφαρμοστεί πιστά»

Τα μέτρα που εννοεί ο «ισχυρός ΖΑΝ» αφορούν την δημοσιοοικονομική πολιτική της χώρας μας. Τελειώνει την συνέντευξη του στην Κυρικάτικη Ελευθεροτυπία λέγοντας ότι…«Γνωρίζω ότι η Ελλάδα έχει τεράστια προβλήματα, πιστεύω ότι δεν θα φθάσει στην πτώχευση, όμως τα μέτρα που θα εφαρμόσει πρέπει να είναι πολύ σκληρά.»
Αυτό που δεν μας είπε στην συνέντευξη του ο «ισχυρός ΖΑΝ» είναι το ποιός έχει την ευθύνη για το γεγονός ότι αυτή την στιγμή η χώρα μας βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης, ποιές πολιτικές οδήγησαν μέχρι εδώ και επιπλέον, πότε και με ποιό τρόπο θα «πληρώσουν» οι υπεύθυνοι των πολιτικών αυτών. Γιατί δεν μπορεί επί 35 χρόνια συγκεκριμένες πολιτικές με όνομα και ταυτότητα σε Ελλάδα και Ευρώπη να «στρώνουν το χαλί» της σημερινής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης χωρίς να κατανομάζονται, προσπαθώντας να συγκαλυφθούν οι πολιτικές ευθύνες με γενικόλογες συνεντεύξεις που εξισώνουν τον θύτη με το θύμα της οικονομικής κρίσης. Επιπλέον δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτά τα «πολύ σκληρά μέτρα» πρέπει να αφορούν μισθωτούς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κοινωνικές τάξεις δηλαδή οι οποίες δεν συμμετείχαν στην διαμόρφωση της οικονομικής κρίσης. Ιδιαίτερα οι χαμηλόμισθοι του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι δεν επένδυσαν σε τοξικά ομόλογα, δεν ανέβαζαν συνεχώς τα επιτόκια σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, δεν έπαιρναν τις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων για να τα κάνουν κότερα και βίλες, δεν τριπλασίαζαν τις τιμές χρηματιστηριακών τίτλων σε σχέση με την παραγωγική τους βάση πάνω στην οποία τους εξέδιδαν, δεν γεννούσαν νέους τίτλους με την ελπίδα ότι η κερδοσκοπική αγορά εν οίδη «χρηματοοικονομικής τεχνικής» θα τους αγοράσει και θα τους ξαναπουλήσει εισπράτοντας την υπεραξία του «αέρα κέρδους» πριν τα τοξικά αποτελέσματα τους προσγειωθούν στο κεφάλι της ονομαζόμενης «πραγματικής» οικονομίας. Τέλος οι εργαζόμενοι -αυτοί δηλαδή που καλούνται να πληρώσουν το μεγαλύτερο τίμημα μιας οικονομικής κρίσης που άλλες κοινωνικές τάξεις δημιούργησαν- προφανώς δεν εξαπάτησαν μέσω υποδείξεων τραπεζών την «εμπιστοσύνης» τους σε διάφορους φορολογικούς παραδείσους, οι οποίες «πρότειναν» παραμυθένια επιτόκια σε τραπεζικά προιόντα «υψηλού ρίσκου» στα ανυποψίαστα θύματα-επενδυτές.

Θα περίμενε βέβαια κανείς από τον «ισχυρό ΖΑΝ» να μας πει πως θα προστατευθούν όλοι αυτοί που το μόνο που είχαν για πούλημα εδώ και δεκαετίες είναι η εργατική τους δύναμη υλική ή άυλη. Επίσης καλό θα ήταν ο ισχυρότερος άνδρας της Ευρώπης να αναγνώριζε ότι την κύρια ευθύνη της οικονομικής κρίσης που διανύουμε την έχουν και την είχαν όσοι κατέχουν τα μέσα παραγωγής, στα πλαίσια της ανισότητας μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας, μη παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι φιλελεύθερες πολιτικές δεξιών και σοσιλαδημοκρατικών κυβερνήσεων ενέτειναν τις ανισότητες αυτές.

Τι θα μπορούσε να μας πει όμως ο ισχυρότερος άνδρας της Ευρώπης όταν την ίδια ώρα με την συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, η σύνοδος κορυφής των «27» ακυρώνει την πολυδιαφημιζόμενη έκτακτη σύσκεψη των ευρωπαίων ηγετών στην Πράγα στις 7 Μαίου με αποκλειστικό θέμα την…ανεργία που πλήττει όλα τα κράτη της Ευρώπης !!!
Την στιγμή λοιπόν που προβλέπεται ότι μέχρι το 2010 θα χάσουν την δουλειά τους 6.000.000 Ευρωπαίοι πολίτες, οι ηγέτες των 27 ακυρώνουν την σύνοδο για την απασχόληση. Γιατί όμως συνέβη αυτό;
Γιατί απλούστατα η συγκεκριμένη σύνοδος θα εξέταζε ζητήματα όπως αυτό της «ευελιξίας στην αγορά εργασίας», το περίφημο πλέον flexicurity. Oπως λοιπόν δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες : «Μήν ξεχνάτε ότι έρχονται και ευρωεκλογές…». Συνεπώς μην ανοίγουμε από τώρα τα χαρτιά μας γιατί οι πολίτες της Ευρώπης στις ερχόμενες εκλογές θα μας αποδοκιμάσουν. Κρατείστε το για έκπληξη…μετά τις εκλογές.
Σε αυτούς λοιπόν κυρίες και κύριοι τους πολιτικούς ηγέτες οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν παραδώσει τις τύχες του μέλλοντος τους. Ελπίζω ότι όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες θα καταλάβουν το πόσο μεγάλη ανάγκη υπάρχει για ριζική αλλαγή των σημερινών πολιτικών κατευθύνσεων του «συμφώνου σταθερότητος» και της «Ευρωπαικής συνθήκης». Ελπίζω όλοι μας να καταλάβουμε ότι εμείς οι απλοί Ευρωπαίοι πολίτες και η σύγχρονη Ευρωπαική Ριζοσπαστική Αριστερά σε τίποτα κοινό δεν μοιάζει το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης που έχουμε απέναντι  στους συγκεκριμένους ηγέτες και τις πολιτικές δυνάμεις που τους στηρίζουν. Μιλάμε για μια διαφορετική Ευρώπη. Μιλάμε για μια διαφορετική ζωή. Για διαφορετικές αξίες. Για την Ευρώπη των λαών, για την Ευρώπη των εργαζομένων χωρίς «ισχυρούς ΖΑΝ»…

«Τίποτα στην Ευρώπη να μην αφήσουμε να είναι όπως πρίν…»

Advertisements

3 comments on “«τίποτα στην ελλάδα δεν μπορεί να είναι όπως πρίν»…

 1. Ο/Η taspa λέει:

  Καλησπέρα.
  @Εκτός απο τον ΠΟΛ ΓΚΡΟΥΚΜΑΝ[τον μάθαμε ολοι]υπάρχει επίσης ο εξαίρετος Οικονομολόγος
  ΜΙΣΕΛ ΑΛΙΕΤΑ Καθηγητής στο ποιό ανατρεπτικό Πανεπιστήμιο της Γαλλίας ,της ΝΑΝΤΕΡ[απο κει ξεκίνησε ο Μαης του 68 για οσους θυμούνται]
  Ο ΑΛΙΕΤΑ με την εμφανιση της νέας Οικονομικής Ορθοδοξίας[ Νεοφιλελευθερισμός]της λεγόμενης Σχολής του Σικάγου γύρο στο 1974,εξέδωσε ενα σπουδαίο εργο.»ΡΥΘΜΙΣΗ και ΚΡΙΣΕΙΣ του ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ]1976.
  Ταυτόχρονα υπήρξε και συνιδριτής της Σχολής[εννοούμε της Θεωρίας] της »Ρύθμισης»ενός Νεοκεινσιανικού Ρεύματος Σκέψης,δυστυχώς το ρεύμα αυτό κατασπαράχθηκε απο την επέλαση το νεοφ/σμου.,ενός στρεβλού καπιταλιστικού συστήματος οπου.Παράλληλα με τα Παραδοσιακά Πιστωτικά Ιδρύματα[Τράπεζες] αναπτύχθηκαν αλλοι οικονομικοι »ΘΕΣΜΟΙ»οπου λειτουργούσαν ανεξέλεγκτα απο τις Κυβερνήσεις;,με το αζημιωτο βέβαια.
  Ο ΚΡΟΥΓΚΜΑΝ ειχε προβλέψει πως η επανεκλογή του ΜΠΟΥΣ θα εοέφερε Λουτρό Οικονομικου Αιματος.Το 2004 ειχε πει σε κάποια ομιλία του.»Μη ρωτάτα αν θα ερθει η κρίση,να ρωτάται πότε θα ερθει»
  Ταυτόχρονα τα τελευταία δεκα δώδεκα χρόνια στην Ευρώπη Επικρατούν Ηγεσίες Ελάχιστου Πολιτικού Εκτοπισματος.Ειναι αυτοί που εξαφανίζουν την Κοινωνική Πολιτική,την Προνοια,την εξασφάλιση της εργασίας.Ειναι ενας συρφετός από ανθρωπάρια του ΛΑΙΦ ΣΤΑΙΛ.
  Αντι να αναπτύσσουν αντιστάσεις απέναντι στην Αμερικάνικη Νεταξική αντίληψη,ως Σαλώμες προσφέρουν τους λαούς τους τροφή στο σύστημα ΜΠΟΥΣ με ο,τι αυτό σημαίνει.
  Η Ευρώπη των λαών της αλληλεγγύης των εργαζομένων καταποντίσθηκε!!
  Οσο για την δική μας θλιβερή γωνιά,οπου την Διακυβέρνηση της χώρας εχουν αναλάβει οι Τραπεζίτες και οι Βιομηχανοι των Ευρωπαικών Προγραμμάτων ,δεν της εφταιξε η κρίση,απώς για μια ακόμη φορά η ρεμούλα και κομματική τακτική την εφεραν σε κώμα.
  Δυστυχώς η χώρα θα γυρίσει πολλά χρονια πίσω,καθώς την επόμενη ημέρα τίποτε δεν θα ειναι οπως χθές!!!!
  Ολοι ομως πρέπει να αναλογισθούμε τα λάθη μας ,και πολύ περισσότερο η Αριστερά,στο βαθμό με την στάση της που επέτρεψε την διάλυση του συνδικαλισμού,την αμβλυνση της ταξικής συλλογικής συνειδησης!!!Προσωπικά νοιώθω εξοργισμένη και ταυτόχρονα αδύναμη,ετοιμη για ολα πάντως

 2. Ο/Η makarenko λέει:

  Φίλε Γιάννη

  Εδώ και χρόνια η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων αυτής της χώρας ζει με μισθούς πείνας, τιμές ευρωπαϊκές, ασφάλιση και εργασιακές συνθήκες τριτοκοσμικές. Ο εν λόγω «ισχυρός¨ΖΑΝ δεν μπορεί να μας εξηγήσει γιατί δεν έχουν εναρμονισθεί οι μισθοί μας με τους ευρωπαϊκούς και φυσικά δεν έχουμε τέτοια απαίτηση από ένα Τραπεζίτη του Λουξεμβούργου. Ούτε βέβαια και το θέμα των μισθών είναι το μοναδικό. Αφού είναι το αποτέλεσμα ενός μηχανισμού πολιτικής και οικονομικής λειτουργίας της Ε.Ε., που ως υπερκράτος δεν είναι κάτι ουδέτερο, αλλά πολιτικά πρόσκειται και χρησιμεύει σαν εργαλείο σε συγκεκριμένες κοινωνικές τάξεις, ώστε να καταπιέζονται κάποιες άλλες.
  Όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα, οδηγούν ευθέως στην άρνηση αυτής της ευρωπαϊκής ένωσης, στο επίκαιρο του αιτήματος για ανάγκη ανατροπής των πολιτικών και κοινωνικών συσχετισμών στην Ευρώπη και φυσικά για άλλη μια φορά δικαιώνουν όσους και όσες δεν νομιμοποίησαν με την προσωπική τους στάση και ψήφο τις συνθήκες ολοκλήρωσης του Μάαστριχτ, της Μπολώνια, της Λισσαβώνας κλπ.

  Makarenko

 3. Ο/Η yiannis63 λέει:

  taspa…σε υπερ-ευχαριστώ για το σχόλιο σου. Συμπληρώνει απόλυτα το κείμενο μου και χαίρομαι πολύ για αυτό. Μια παράκληση μόνο. Με ενδιαφέρει πολύ το βιβλίο του ΜΙΣΕΛ ΑΛΙΕΤΑ. Στείλε μου πληροφορίες για τον εκδοτικό οίκο. Περιμένω. Για τα
  «λάθη μας» που αναφέρεις εάν πήρες την ΕΠΟΧΗ αυτή την εβδομάδα έχει ένα σπουδαίο άρθρο της μεγάλης -οχι μόνο σε ηλικία- ΡΟΣΣΑΝΑ ΡΟΣΑΝΤΑ. Διάβασε το και θα καταλάβεις.

  makarenko…o «ισχυρός ΖΑΝ» νομίζω ότι δεν μπορεί να μας εξηγήσει τίποτα. Ας του κάνουμε δύο υποθετικές ερωτήσεις..

  1. Τι λέτε κύριε ΖΑΝ αντί να κλείσουν τα εργοστάσια που κινδυνεύουν σε όλη την Ευρώπη για τι δεν προτείνετε να αναλάβουν την διαχείρηση τους μεσω του ΔΣ εκπρόσωποι των εργαζομένων με την απαραίτητη τεχνογνωσία του αντικειμένου παράλληλα με εκπροσώπους του κράτους τεχνοκράτες, ετσι ώστε να συνεχίουν την παραγωγή τους τα συγκεκριμένα εργοστάσια που ούτως η αλοιώς πάνε για κλείσιμο, ενώ το κράτος να αναλάβει να στηρίξει με διακανονισμούς τι όποιες απαιτήσεις από τρίτους.

  2. Γιατί κύριε ΖΑΝ δεν προτείνετε το κράτος να μην αγοράζει τις επισφάλειες των τραπεζών έτσι απλά αλλά να αγοράζει μεγάλα μετοχικά κεφάλαια έτσι ώστε να έχειτην πλειοψηφία και το managment, και σε κάποιες περιπτώσεις να επιτάσει για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα τις τράπεζες. Γιατί κύριε ΖΑΝ θα πρέπει να δίνονται 28 δισ. για να αποκτήσουν ξανά την δυναμική οι τράπεζες να ξαναχρεώσουν τον κόσμο με νέα δάνεια;

  ΦΩΝΗ ΒΟΩΝΤΟΣ ΕΝ ΤΗ ΕΡΗΜΩ…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s