πρώτα συμπεράσματα από το διαρκές συνέδριο του συνασπισμού.

Από το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας  ΕΠΟΧΗ

oxi-sto-gamo

Ζούμε πλέον στον κόσμο της «εικόνας» που μεταδίδουν τα μεγάλα ιδιωτικά και κρατικά μέσα μαζικής αποβλάκωσης και παραπληροφόρησης. Πως αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι ολόκληρο το Σαββατοκύριακο μεταδίδονταν πληροφορίες για διάσπαση, για έντονες αψιμαχίες, για διχαστικό και πολοτικό κλίμα στο διαρκές συνέδριο του Συνασπισμού. Η συμφωνία είναι γνωστή και απλά παρακολουθούμε το χρονικό της διαδρομής της από τον Δεκέμβριο. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να επιτίθεται στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ με κάθε ευκαιρία και με κάθε τρόπο μέσα από τα κανάλια που ελέγχει, δίνοντας άπλετο τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό χρόνο σε κάθε προσπάθεια επίθεσης των υπολοίπων κομμάτων του «συνταγματικού τόξου» προς τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι το αντάλαγμα για την στήριξη στην κυβέρνηση που παρείχαν οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις στα γεγονότα του Δεκέμβρη (βλέπε ανάλυση Κούλογλου στο tvxs.gr).
Αυτό βέβαια συντελείται με την «δημιουργία εντυπώσεων»  και «αρνητικού κλίματος». Η ψυχολογία της στιγμής είναι που μετράει στην πρόθεση ψήφου που αποτυπώνεται στα γκάλοπ. Και αυτή η ψυχολογία απογοήτευσης, γίνεται μάχη για να καλλιεργηθεί σε όσους δηλώνουν την πρόθεση να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές.

Δεν ισχυρίζομαι ότι κατά το τριήμερο του συνεδρίου δεν ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις. Προτιμώ όμως να υπάρχουν αντίθετες απόψεις που προσπαθούν να συνθέσουν με ανοικτές τις πόρτες του Συνεδρίου για όποιον Ελληνα πολίτη θέλει να παρακολουθήσει τις εργασίες του, παρά να αποκεφαλίζονται όσοι καταθέτουν αντίθετη άποψη από την πλειοψηφούσα, εν μέσω σφιχτά κλειδαμπαρομένων θυρών στον χώρο του Συνεδρίου, όπως είθισται σε άλλα Αριστερά κόμματα. Ευτυχώς το θέμα της αντίθετης άποψης στον χώρο του ΣΥΝ έχει λυθεί εδώ και καιρό.

Στα του συνεδρίου τώρα, δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα για συζήτηση όταν το πρόγραμμα υπερψηφίζεται από το 82% του «σώματος» των συνέδρων, ενώ το υπόλοιπο 18% ψηφίζει λευκό χωρίς παράλληλα να υπάρχει ούτε μια αρνητική ψήφος. Το κείμενο του προγράμματος αποτελεί βάση για συζήτηση, είναι ανοικτό σε εμπλουτισμό και παιρετέρω επεξεργασία όπως ειπώθηκε από ολα τα μέλη της επιτροπής που ανέλαβαν την ευθύνη σύνταξης του. Ο Γιάννης Δραγασάκης στην ομιλία του πρίν από τις ψηφοφορίες δήλωσε ακριβώς αυτό το πράγμα. Οτι σαν επιτροπή είμασταν ανοικτοί σε κάθε παρέμβαση που κατατέθηκε, και παραμένουμε ανοικτοί σε κάθε κείμενο που θα κατατεθεί από εδώ και πέρα. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί την συμβολή του ΣΥΝ στην διαμόρφωση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Το πρόβλημα που εντοπίσθηκε είναι ότι δεν υπήρχε ο απαιτούμενος χρόνος έτσι ώστε το κείμενο ή μια περίληψη του, να «κατέβει» πριν το συνέδριο στις πολιτικές κινήσεις του ΣΥΝ για ανάλυση. Από την στιγμή όμως που αποτελεί μια βάση για συζήτηση και είναι ανοικτός ο εμπλουτισμός του, αυτό μπορεί να γίνει και τώρα, από όλα τα μέλη των πολιτικών κινήσεων στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν ειδικά για το πρόγραμμα. Προσωπικά θα ήθελα να πώ ότι την έννοια του «ψηφίζω λευκό» δεν την κατάλαβα. Πως είναι δυνατόν να «γκρινιάζουμε» τόσο καιρό ότι δεν έχουμε εκδώσει ακόμα πρόγραμμα θέσεων, και λίγο μετά την έκδοση του, πριν καν προλάβουμε να το διαβάσουμε καλά-καλά…να ψηφίζουμε λευκό. Κατά την γνώμη μου εάν οι σύνεδροι που ψήφισαν λευκό έχουν είτε επιφυλάξεις, είτε αντίθετες απόψεις σε συγκεκριμένα σημεία του προγράμματος καλό θα ήταν να κατέθεταν προς ψήφιση τροποποιητικές προτάσεις πάνω στα σημεία που διαφωνούν. Η απλή ποσοτική και αριθμητική καταγραφή  του σκληρού πυρήνα συγκεκριμένης εσωκομματικής τάσης δεν βοηθάει στις παιρετέρω διαδικασίες.
Στα πλήν του συνεδρίου η καταψήφιση συγκεκριμένης πρότασης για εναλλακτικό χρόνο θητείας του ευρωβουλευτή στα δυόμιση χρόνια. Εδώ θα πώ ότι όσοι καταψήφισαν την συγκεκριμένη πρόταση έκαναν λάθος κατά την γνώμη μου. Δεν υπάρχει αφαλέστερος τρόπος για την αποφυγή δημιουργίας προσωπικών μηχανισμών, από την ψήφιση της εναλλακτικής θητείας. Δεν νοείται -κατά την γνώμη μου πάντα- να υπάρχει ευρωβουλευτής ή βουλευτής στην Αριστερά, του Ελληνικού κοινοβουλίου, με δέκα και δεκαπέντε χρόνια θητεία. Ούτε η θέση αυτή αποτελεί κληρονομικό δικαίωμα. Πως αλλιώς θα μπορέσει η Αριστερά να ανανεώσει τον λόγο της και την εικόνα της πρός τα έξω, εάν δεν τολμήσει ριζοσπαστικές αλλαγές και σε αυτό το πεδίο. Στα πλήν επίσης και η καταψήφιση της πρότασης από τις γυναίκες σύνεδρους για την ανάδειξη γυναίκας ευρωβουλευτή βάσει ποσόστοσης. Λάθος η όλη προσπάθεια παρουσίας του συγκεκριμένου θέματος από τις γυναίκες συνέδρους, από την στιγμή που στο κείμενο που παρουσίασαν, αποφάσισαν να μην δεχθούν υπογραφές συμπαράστασης από τους άνδρες σύνεδρους. ΕΛΕΟΣ !!!.

Στα θετικά η υπερψήφιση το να βρίσκεται στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στην δεύτερη εκλόγιμη θέση του ευρωψηφοδελτίου, αναβαθμίζοντας έτσι την εν γένει συμμαχία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Στα θετικά επίσης το γεγονός ότι για μια ακόμα φορά, αποκλείσθηκε η προεκλογική ή μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ενώ αποφασίσθηκε να δωθεί μεγαλύτερη έμφαση στην συμμετοχή του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στις κινηματικές διαδικασίες. Θετικός επίσης ο προβληματισμός των περισσοτέρων συνέδρων για την εξέγερση του Δεκεμβρίου και ιδίως των εκπροσώπων της νεολαίας.

Και όπως κάθε συνέδριο που σέβεται τον εαυτό του…έτσι και σε αυτό υπήρξαν ατέλειωτες συζητήσεις στα πολιτικά «πηγαδάκια» στον πάνω όροφο την ώρα του καφέ. Εκεί πάντα κτυπάει η δίδυμη καρδιά των συνεδρίων. Μεταξύ καφέ και τσιγάρου αναλύονται όλα τα θέματα της επικαιρότητας, ανάμεσα σε γέλια και εκατέρωθεν πειράγματα. Γιατι η ενασχόληση με τα κοινά, με αυτό που ονομάζεται «πολιτική» πρέπει να περιέχει στοιχεία ερωτικής πράξης. Ενα τσιγάρο πρίν, ένα τσιγάρο μετά…ή ένα καφέ πρίν…για να «τσιτωθούν» τα νεύρα σου; Οπως και ναχει όλοι συμφωνούμε στο ένα τσιγάρο μετά. Ε…σε αυτό δεν υπάρχουν πλειοψηφίες και μειοψηφίες. Ετσι ελπίζω τουλάχιστον !!!

Advertisements

6 comments on “πρώτα συμπεράσματα από το διαρκές συνέδριο του συνασπισμού.

 1. Ο/Η αστυάνακτας λέει:

  Συμφωνώ απολύτως με το κείμενό σου. Νομίζω ότι αλληλοσυμπληρωνόμαστε σύντροφε….να ΄σαι καλά.

 2. Ο/Η k1 λέει:

  Γράψε και μένα στους συμφωνούντες. Ελληνική τηλεόραση δεν έχω, αλλά λίγο που παρακολούθησα τα του συνεδρίου από εφημερίδες…απλώς έφριξα! Η πιο σοβαρή πληροφορία που είδα ήταν ότι η Φιλίνη ψήφισε το κείμενο χωρίς να το διαβάσει.
  Υ.Γ. Άσχετο με το post: μ’αρέσουν πολύ οι πίνακες που έχεις στο βλογ σου.

 3. Ο/Η Νίκος λέει:

  Για δες καιρό που διάλεξα να κόψω το τσιγάρο. Έτσι δεν μπορώ να συμφωνήσω ή να διαφωνήσω με καφέ και τσιγάρο. Αυτό που θέλω να πω όμως είναι ότι τα μέσα «ενημέρωσης» δεν μπορούν να χωνέψουν διαδικασίες σαν το συνέδριο μας. Αυτό που γίνεται στον ΣΥΝ απέχει έτη φωτός από τις φάρσες των άλλων. Καλά πάμε!!! και θα πάμε και καλύτερα! Το θέμα είναι να καταλαβαίνει ο κόσμος την πεμπτουσία των ιδεών μας και όχι την μικροπολιτική οπτική που παρουσιάζουν οι άλλοι και που είναι προσωρινή. Στο τέλος τέλος είμαστε μαρξιστές, οπαδοί της διαλεκτικής και του ιστορικού υλισμού και αυτό εμείς δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Την καλημέρα μου!

 4. Ο/Η yiannis63 λέει:

  O αστυάνακτας ψήφισε…και η Κ1 ψήφισε…(παρεπιπτόντως,οι κάρτες είναι από πίνακες ζωγράφων της Τσεχίας, και αφορούν παλιές γειτονιές στην Πράγα. Στην προκειμένη περίπτωση αφορούν την πολυχρωμία απόψεων που πρέπει να έχουν όσες ακυβέρνητες πολιτείες σέβονται τον εαυτό τους. Στο logo κάθε σπίτι με διαφορετικό χρώμα φιλοξενεί και μια διαφορετική άποψη. Ολα τα σπίτια όμως συγκροτούν την ίδια γειτονιά. Το πιάσατε το υπονοούμενο; 🙂 )
  Και ο Νίκος ψήφισε….και εγώ ψήφισα…..
  Κανένας καλός με αντίθετη άποψη…για να γίνει κουβέντα ;

 5. Ο/Η aggelos λέει:

  Ωραια. Ψηφισαν κατι που θα αλλαξει. Και την αλλαγη ποιος θα την ψηφισει? Αφου ουτε αυτο δεν διαβασαν οι »ετη φωτος» κομματικοκενταυροι. Ο νους και ο λογισμος ειναι πως θα ακυρωσουν την ψηφο [σταυρο] των αριστερων στις βουλευτικες εκλογες οπως μας »προετοιμαζει» και το αρθρο. Υ.Γ. Αλληθεια με ποια »μαρξιστικη » διαδικασια θα εκλεγει εκ του ασφαλους ο εκλεκτος της συμμαχιας του ΣΥΡΙΖΑ? Προσοχη, το ΚΚΕ κυκλοφορει παντου…….

 6. Ο/Η yiannis63 λέει:

  Αggelos@
  1. Προφανώς τις αλλαγές θα τις ψηφίσουν οι κατα τόπους γενικές συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, στις οποίες -φαινεται ότι το ξέχασες αυτο- συμμετέχουν και τα μέλη του ΣΥΝ.
  2.Δεν κατάλαβα τι εννοείς…κάντο πιο ξεκάθαρο. Πως θα ακυρωθεί η ψήφος των αριστερών;
  3. Πράγματι εδώ υπάρχει ένα θέμα. Θα πρέπει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ να βγεί μέσα απο δημοψηφίσματα των τοπικών επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή λοιπόν βλέπω ότι ανησυχείς ιδιαίτερα για τις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ, γνώμη μου είναι και θα είναι η σταδιακή διάχυση του ΣΥΝ στο ΣΥΡΙΖΑ έτσι ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει τις διαδικασίες που χειάζονται για να προχωρήσει πιο συντεταγμένα. Τι λές συμφωνείς ; Αφού όλοι μας προβληματιζόμαστε για τις διαδικασίες.
  Σε κάθε περίπτωση….πάρε το μπαλάκι…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s