το βαθύ παρακράτος.

Κύριοι...δυτυχώς επτωχεύσαμεν !

Κύριοι...δυστυχώς επτωχεύσαμεν. Επί παντός επιστητού αυτή την φορά !

Είδα σήμερα το πρωί τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού για το περιστατικό της επίθεσης στον αστυνομικό των ΜΑΤ. Εάν η εικόνα του σώματος λέει πολλά, η έκφραση του προσώπου λέει περισσότερα.
Μπροστά μου εμφανίστηκε ένας άνθρωπος πανικοβλημένος, κουρασμένος, παραιτημένος, απογοητευμένος. Ενας πρωθυπουργός που έχει χάσει προ πολλού κάθε έλεγχο, σε μια κυβέρνηση που είναι όχι απλά ανίκανη να ελέγξει τις εξελίξεις, αλλά μετατρέπεται σε επικίνδυνη υπόθεση από κάθε πλευρά για τον τόπο.
Ισως να του ήρθαν στο μυαλό τα λόγια του θείου του : « Επιτέλους ποιός  κυβερνάει αυτόν τον τόπο; »
Το βαθύ παρακράτος πρωθύπουργέ μου….το βαθύ παρακράτος.
Σε εποχές που η δημοκρατία παρουσιάζει συνεχή φαινόμενα εκφυλισμού μέσω διαφθοράς, σκανδάλων, φαυλοκρατίας εν μέσω πλήρους απαξίωσης του πολιτικού συστήματος, το κενό της εξουσίας έρχονται να καλύψουν οι μηχανισμοί του παρακράτους που διψάνε για αίμα. Πάντα δίψαγαν, δεν είναι τωρινό το φαινόμενο, είναι όμως γνωστή η συγκεκριμένη τακτική από το παρελθόν. Σε κάθε κοινωνική έκρηξη λόγω όξυνσης οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων που συσσωρεύονται από χρόνιες αντιλαικές διεθνείς και εγχώριες πολιτικές, η δολοφονική βία ανεξέλεγκτων μηχανισμών κάνει την εμφάνιση της. Σε στιγμές πάντα που οι  αντικοινωνικές επιλογές των δεξιών και νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων το μόνο που έχουν να προσφέρουν στον τόπο σε δύσκολες στιγμές είναι οι ανούσιοι μετασχηματισμοί. Δεν χειαζόμαστε μετασχηματισμούς προσώπων κύριε πρωθυπουργέ, πλήρη μετασχηματισμό της μέχρι σήμερα πολιτικής ζωής του τόπου χρειαζόμαστε. Το κράτος δικαίου που επικαλεστήκατε στις πρωινές δηλώσεις σας  μας έχει αφήσει χρόνους προ πολλού. Ο τρόπος και η δυσκολία του να προφέρετε απλά την συγκεκριμένη δήλωση στην κάμερα,  δείχνει ότι και εσείς πιστεύετε το ίδιο κατά βάθος. Δυστυχώς η Δημοκρατία δεν λειτουργεί για να αυτοπροστατευθεί. Την θυσιάσατε στο έλεος των οικονομικών συμφερόντων, τα οποία και επιλέξατε ως μοναδικούς συνεργάτες σας. Μια σαφέστατη ταξική πολιτική. Πολύ βολική και η σημερινή προβοκάτσια των κρετίνων, στυγνών εγκληματιών και παρακρατικών δολοφόνων. Μεγάλη χρονική «σύμπτωση» με το γεγονός ότι το νεολαίστικο και φοιτητικό κίνημα προετοιμάζεται για νέες κινητοποιήσεις στο χώρο της παιδείας, και με τον φόβο μιας νέας κοινωνικής έκρηξης μέσα στους πρώτους μήνες του 2009 να είναι ορατή λόγω του βαθέματος της οικονομικής κρίσης.
Μεγάλη «σύμπτωση», η οποία βέβαια το μόνο που εξυπηρετεί είναι την «νομιμοποίηση» και την εντατικοποίηση   καταστολής κάθε κοινωνικού αγώνα. Μήπως ήρθε η ώρα για νέους πιο δυναμικούς τρομονόμους αλά ΙΤΑΛΙΑ ; Για μια ακόμα φορά στην Ελληνική πολιτική ιστορία μια αυταρχική και κοινωνικά ανάλγητη δεξιά κυβέρνηση επενδύει στο τρόμο, μέσω του οποίου ερεθίζει τα πιο συντηρητικά αντανακλαστικά μεγάλου μέρους της κλειστοφοβικής και πουριτανικής Ελληνικής κοινωνίας. Δεν εννοώ φυσικά ότι η σημερινή δολοφονική επίθεση κατά των αστυνομικών  σχεδιάσθηκε από την κυβέρνηση, θεωρώ όμως ακέραια την ευθύνη των κυβερνώντων για τα φαινόμενα βίας και αίματος που πρωταγωνιστούν στην ζωή του τόπου τον τελευταίο μήνα. Το παρακράτος αναπτύσσεται όσο η Δημοκρατία και η πολιτική ζωή του τόπου βρίσκονται στον «θάλαμο της εντατικής».
Οπως και να έχει ένας νέος κύκλος αίματος άνοιξε σήμερα το πρωί. Κανείς δεν είναι σε θέση να πεί που θα σταματήσει. Την «λύση» βέβαια την είχε έτοιμη από το απόγευμα ο γνωστός Αδωνις Γεωργιάδης  όταν δήλωσε ότι πρέπει να ακυρωθούν όλες οι συγκεντρώσεις και κυρίως το νέο μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που προετοιμάζεται για την Παρασκευή. Είμαι σίγουρος ότι την άποψη αυτή θα υιοθετήσουν απόψε όλα τα δελτία των τηλεοπτικών καναλιών. Ετσι παίζεται το παιχνίδι. Ατμόσφαιρα τρόμου μέρος ΙΙ.  Ξέφυγε όμως η κατάσταση από τα χέρια σας κύριοι. Αυτά είναι τα αποτελέσματα όταν χαιδεύουν τα αυτιά παρακρατικών μηχανισμών οι γνωστοί-άγνωστοι  επιτελείς των αποτυχημένων Κυβερνήσεων.

Επιτέλους ποιοί κυβερνούν αυτόν τον τόπο ;

padrino

Advertisements

3 comments on “το βαθύ παρακράτος.

 1. Ο/Η Λήδα Καφετζή λέει:

  Συμφωνώ μαζί σου. Διάβασα και την ανάλυση του Κούλογλου, σε παρεμφερές μήκος κύματος.
  Δυστυχώς, πριν λίγο είδα και το παραλήρημα του Καρατζαφέρη στον ALPHA.
  Ο κατά φαντασίαν δικτάτορας ζήτησε να γίνουν καταπληκτικές παρεμβάσεις.
  1. να ποινικοποιηθεί η κουκούλα, αν και πρωτεργάτης αυτής της σημαντικής πρότασης ήταν ο Μιχαλολιάκος.
  2. με εξαίρεση όμως για τους μπαχαλάκηδες, αφού είναι όργανα του κράτους. Το είπε, δεν το λέω χιουμοριστικά, το είπε στην Μπιζόγλη η οποία έμεινε κι άφωνη η γυναίκα.
  3. να παρέμβει η ΕΥΠ για την επιβολή του νόμου. Κι αυτό το είπε.
  4. να στοχοποιηθεί το σύνολο της αριστεράς που υποκινεί την τρομοκρατία
  5. συγκεκριμένα θα πρέπει να γίνει κάτι με τον Αλαβάνο, που το όνομα του δεν το είπε, είναι και βουλευτής ο άνθρωπος, αλλά μίλησε για πολιτικό αρχηγό που έχει γιο κουκουλοφόρο ληστή.
  6. να στοχοποιηθεί το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα ως ακράιο και υποκινούμενο
  7. να καταργηθεί το άσυλο, γιατί το υπόγειο του Πολυτεχνείου έχει μετατραπεί σε γιάφκα δημιουργίας εκρηκτικών μηχανισμών και άλλων…
  8. να γίνει επιχείρηση εκκαθάρισης στα Εξάρχεια, στο Ζεφύρι και κάπου αλλού που δεν θυμάμαι…

  Πόσο πολύ το ήθελαν αυτό το χτύπημα κάποιοι, πόσο το ήθελαν κάποιοι από το ΛΑΟΣ…
  Και γιατί κάτι μου θυμίζουν τα όσα συμβαίνουν και λέγονται… Παπαδόπουλος, 1967, να τολμήσω να πω και Χίτλερ;

 2. Ο/Η Νίκος λέει:

  Το παρακράτος υπήρξε στην Ελλάδα και πριν την ίδρυση του του Ελληνικού Κράτους. Στον Α’ εμφύλιο πόλεμο το 1823, οι Φαναριώτες και οι Νησιώτες χρησιμοποίησαν ένοπλα σώματα για την καταστολή και την αντιμετώπιση κάθε αντιπολίτευσης με θύματα γνωστούς αγωνιστές (Κολοκοτρώνης, Ανδρούτσος κλπ.). Από τότε τα σώματα ασφαλείας (Χωροφυλακή & Αστυνομία) χρησιμοποιήθηκαν επίσημα σαν μηχανισμοί καταστολής κάθε κοινωνικής αμφισβήτησης και διεκδίκησης (Ληστείες στην ύπαιθρο, Μπαϊραχτάρης, Σοσιαλιστές κλπ). Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο ΟΗΕ προέβαλε τα δικαιώματα του Ανθρώπου, οι μηχανισμοί καταστολής δεν μπορούσαν να είναι επίσημες οργανώσεις όπως η Αστυνομία, οπότε δημιουργήθηκαν οι παρακρατικές οργανώσεις. Αυτές προέρχονταν από τους κόλπους της αστυνομίας και λειτουργούσαν σαν μυστικές οργανώσεις στην υπηρεσία των κρατούντων. Από το 1970 περίπου, όταν η «παγκοσμιοποίηση» άρχισε να επικρατεί, σε όλον τον κόσμο υπήρξε μία μετατροπή στο έργο των σωμάτων ασφαλείας που εξελίχθηκαν από μηχανισμοί τήρησης της τάξης σε μηχανισμούς καταστολής κοινωνικών διεκδικήσεων (πραιτοριανοί). Με αυτές τις συνθήκες το παρακράτος έπαψε να υπάρχει αυτόνομα και λειτουργεί μέσα από τους μηχανισμούς των σωμάτων ασφαλείας, σαν μυστικές εταιρείες με «ιδεολογικό υπόβαθρο». Άλλωστε η υπαγωγή της Αστυνομίας στο Υπ. Εσωτερικών έχει τεράστια πολιτική σημασία και δηλώνει την καθοδήγηση του έργου της. Συγνώμη για την πολυλογία. Καλημέρα

 3. Ο/Η yiannis63 λέει:

  Ευχαριστώ πολύ και την Λήδα και τον Νίκο για τα τεκμηριωμένα σχόλια τους. Συμπληρώνουν με ιδανικό τρόπο το άρθρο μου. Να προσθέσω απλώς ότι το μόνο που μπορεί να περιορίσει την λειτουργία του παρακράτους είναι ένα αυθεντικό μαζικό λαικό κίνημα, περιφρουρούμενο από τα ίδια τα μέλη του. Διαφορετικά η πρωτοβουλία των κινήσεων εν μέσω κοινωνικής έκρηξης περνάει σε χέρια «λερωμένα» και «βρώμικά».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s