we have business to run…

xrisotoy

 
Τα γεγονότα που διαδραματίζονται σε ταραγμένες εποχές, τρέχουν πάντα με μεγαλύτερη ταχύτητα από γραπτά, ανακοινώσεις, εκκλήσεις, τηλεοτικά δελτία. Αυτό είναι και το νόημα των κοινωνικών εκρήξεων/εξεγέρσεων. Οι εξελίξεις να τρέχουν μπροστά και να αφήνουν πίσω τους αποφάσεις γραφείων, αναλύσεις καθηγητών, καθημερινές ανάγκες της αγοράς. Να αλλάζουν την βουβή καθημερινότητα μας. Να ζωγραφίζουν τον γκρίζο πίνακα της πόλης με έντονα, ζωηρά χρώματα, αλλάζοντας εντελώς το περιεχόμενο του καμβά. Οι πρώτες νύχτες της έκρηξης ήταν νύχτες οργής. Επί δικαίων και αδίκων. Το πάθος και η οργή δεν τιθασεύεται, δεν χωράει σε μία κόλα χαρτί εν οίδη ανακοινώσεως, δεν μπαίνει σε πολιτικές πλατφόρμες, Είναι σαν τον ορμητικό χείμαρο που παρασέρνει τα πάντα γύρω του.  Γιατί απλά έρχεται από πολύ βαθιά μέσα σου, από τα έγκατα της ύπαρξής σου και η λογική υποχρεώνεται να παρακολουθεί το συναίσθημα.

Αυτές τις μέρες συμβαίνει οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας στην βουλή, να συζητάνε τον προυπολογισμό. Δίπλα ακριβώς από τον χώρο συζήτησης, μεγάλο μέρος της νεολαίας και όχι μόνο, δίνει την δική του απάντηση στον προυπολόγισμό που κατατέθηκε προς ψήφιση από την κυβέρνηση.
Μία από αυτές τις απαντήσεις δόθηκε εχθές από μικροφώνου στην διάρκεια της  μεγάλης συναυλίας που έγινε στα προπύλαια. Είπε λοιπόν ο Θείος Νώντας – κατά κόσμο- Δημήτρης Πουλικάκος : «Ελάτε από την Λάρισα ελάτε και από τον Βόλο, το δέντρο για να χώσουμε στου Δήμαρχου τον κ…»
Δεν γνωρίζω σε ποιά πολιτική πλατφόρμα μπορεί να χωρέσει το συγκεκριμένο σύνθημα, θα έπρεπε όμως να επιδοθεί ως ψήφισμα της χθεσινής συγκέντρωσης, στον Δήμαρχο της Αθήνας, και στα κυβερνητικά γραφεία στην Βουλή.

Νομίζω ότι δεν αξίζει κανείς να ασχολείται με τα «πεπραγμένα» της συγκεκριμένης κυβέρνησης. Οι όποιες πολιτικές της επίλογες έχουν γίνει κατανοητές εδώ και καιρό. Ασφαλώς και δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό. Ενα πράγμα μόνο θέλω να πώ. Οταν βγαίνεις σαν πρωθυπουργός της χώρας, εν μέσω σκανδάλων, διαφθοράς, και κοινώνικής έκρηξης, λέγοντας : » Κύριοι αναλαμβάνω τις πολιτικές μου ευθύνες «….τι ακριβώς σημαίνει αυτό ; Τι σημαίνει αναλαμβάνω τις ευθύνες, αλλά παραμένω στο τιμόνι της χώρας σαν να μην έγινε τίποτα όλο αυτό τον καιρό;
Οταν αναλαμβάνεις ευθύνες για κάτι σημαντικό, σημαίνει ότι έχεις κάνει λάθη. Τότε είτε έχεις τα κότσια να πείς παραιτούμαι των καθηκόντων μου γιατί είμαι ανίκανος, είτε κρύβεσαι πίσω από μια «ομολογία» που έγινε για τα μάτια του κόσμου, συνεχίζοντας να έχεις τις ίδιες ευθύνες για τις οποίες πρίν από λίγο είχες ζητήσει μια διακριτική «πολιτική συγνώμη» από τον Ελληνικό λαό. Πώς «αναλαμβάνεις τις ευθύνες»  όταν δεν υπάρχει πρακτική ακολουθία της ανάληψη τους; Λέμε για να λέμε μου φαίνεται, η αλλιώς «από τότε που βγήκε η συγνώμη χάθηκε το φιλότιμο». Αναλαμβάνω και εγώ λοιπόν την ευθύνη που σαν καπετάνιος, βούλιαξα το καράβι που προίσταμαι, αλλά συνεχίζω να κατέχω την θέση του πλοιάρχου στο ίδιο πλοίο. Δεν παραιτούμαι από την θέση μου. Ανέλαβα όμως τις ευθύνες μου ως θαρραλέος πολιτικός ανήρ. Τι υποκρισία ! Ε λοιπόν….είσαστε πραγματικά «απίθανοι τύποι» !!!.

Να μην ξεχνάμε όμως και τον άλλο θαρραλέο «σοσιαλιστή» πολιτικό ανήρ, αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ανάβει κεράκια στο Περιστέρι,κρατάει μπλοκάκια και σημειώνει τι υλικές ζημιές που έγιναν, περιμένοντας την κυβέρνηση να σαπίσει ως ώριμο φρούτο, για να ανέλθει στην εξουσία. Και φυσικά δεν θέλει να παραλάβει μιά χώρα εν μέσω κοινωνικής εξέγερσης. Προτιμά την πολυπόθητη κοινωνική ειρήνη, για να αναλάβει και εκείνος με την σειρά του τις δικές του «πολιτικές ευθύνες» αργότερα, με το «πλήρωμα των καιρών».

Και η Αριστερά ; Που είναι ; «Η εξέγερση αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας, λόγω έλευσης Χριστουγέννων και εορτών υποδοχής του νέου έτους»….εκ του γραφείου τύπου του ΚΚΕ.
Στην πραγματικότητα βέβαια, ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε απόλυτα, το συκοφαντούμε και όσο μπορούμε το καταστέλουμε. Η ιστορία γράφτηκε το 1990. Τότε που η σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ έκανε την επιλογή της, σιγά σιγά αλλά με σταθερά βήματα να αναστηλώσει τον Σταλινισμό και τον Ζαχαριαδισμό. Και αυτή η επιλογή της συνεχίζεται μέχρι σήμερα, απελευθερώνοντας όλη εκείνη την δυναμική των πολιτικών χαρακτηριστικών, που συκοφάντησαν και δολοφόνησαν το μεγαλύτερο πολιτικό και κοινωνικό γεγονός του εικοστού αιώνα. Μακριά από τα κινήματα και τους αγώνες , απολαμβάνει την παθογένεια της σεχταρισιτκής αναδίπλωσης, με όλα τα απαραίτητα για την περίσταση αυτιστικά χαρακτηριστικά. Θυμηθείτε την στάση του Γαλλικού ΚΚ στα γεγονότα του Μαη του 68 και θα καταλάβετε. Οτι δεν ελέγχουμε απόλυτα, και δεν περνάει μέσα από τις γραμμές του Κόμματος, όχι μόνο δεν μας ενδιαφέρει, αλλά στην καλύτερη περίπτωση δεν ασχολούμαστε, εάν δεν έχουμε την δύναμη να το συκοφαντήσουμε  και να το καταστείλουμε. Χρειαζόμαστε λοιπόν κυβερνήσεις τύπου «Νέας Δημοκρατίας», για να έχουμε ρόλο ύπαρξης. Ανέχεια, φόβος και πολιτική μιζέρια για να παίρνουμε το απαραίτητο οξυγόνο της πολιτικής επιβίωσης του Κόμματος, αφού δεν υπάρχουν πολιτικές προτάσεις για το τι είδους κοινωνία θέλουμε. Για αυτόν τον λόγο επιλέγουμε την εκτόξευση «πολιτικής λάσπης» , κλασικό δείγμα Σταλινισμού. Κάτι σαν το Γκέμπελς…»ρίξε λάσπη …κάτι θα μείνει». Δεν πειράζει. Καθείς εφ’ ω ετάχθη.
Για τον ΛΑ.Ο.Σ. δεν θέλω να πώ κάτι τώρα, γιατί δυστυχώς  αναμένεται αυτή η εκδοχή του νεοφασισμού η κάποια άλλη πιό συντεταγμένη, να μας απασχολήσει περισσότερο στο μέλλον. «Αγανακτισμένοι πολίτες»  υπάρχουν πολλοί σε αυτήν την χώρα. Εύχομαι να μην βρούν ενιαία πολιτική στέγη και ικανό ηγέτη. Γιατι τότε θα δούμε σε όλο του το μεγαλείο, να ξεδιπλώνονται τα αποτελέσματα του τρόπου με τον οποίο, τόσα χρόνια εκκολάπτεται » το αυγό του φιδιού»  εντός  του πλαισίου της κοινωνικής ζωής του «επιλεγμένου» από την ιστορία για λαμπρές σελίδες  δόξας » Εθνους μας «.

Και μας μένει ο ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι προσπάθησε να πεί στην αρχή, απέφυγε και σωστά έπραξε την λαγνεία της καταγγελτικής μανίας. Συνήθως πίσω από ανακοινώσεις καταγγελτικής λαγνείας χάνεται εντελώς η ουσία, που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι οι γενεσιουργικες αιτίες και αφορμές των γεγονότων που ακολούθησαν την δολοφονία του 15χρονου. Ηταν κάτι που δεν το περιμέναμε; Ηρθε ξαφνικά; Δεν υπάρχουν αίτια και αφορμές;
Ας βγεί λοιπόν και η ΕΛ.ΑΣ. να καταγγείλει τους προβοκάτορες της, καθώς επίσης και η Ελληνική Κυβέρνηση να καταγγείλει το παρακράτος της.
Ο ΣΥΡΙΖΑ  έδειξε ότι έχει την διάθεση να δεί πίσω από τις κάμερες, πίσω από τις σπασμένες βιτρίνες, πίσω από τις φωτιές και τα δακρυγόνα. Κατέβηκε στον δρόμο, αλλά ως συνήθως ο πολιτικός τρόμος, που επιφέρουν προβοκάτσιες ένστολες η μή, τον στρίμωξαν στα σκοινιά. Ακολούθησε εκ μέρους του πολιτικού κόσμου  των κοινοβουλευτικών «νοικοκυραίων» μια πολιτική επίθεση αλά «σοκ και δέος», με προφανή πρόθεση να τραβηχθεί το αυτί στο παρολίγον «άτακτο» παιδί του κοινοβουλευτικού μας συστήματος. Το μήνυμα το έδωσε πρώτος ο κος Πρετεντέρης : « Ε ! ψιτ ! εσύ πιτσιρίκο !  Κοίτα και μάθε πως παίζεται το κοινοβουλευτικό παιχνίδι, και άσε τις μαλακίες για κινήματα και εξεγέρσεις. Εμείς εδώ θέλουμε ησυχία και ηρεμία….we have business to run….»
Bγήκε και ο Αλέξης και κάτι είπε για «μεταφορά της εξέγερσης στα σχολεία»…και έγινε της κακομοίρας. Ατυχέστατη δήλωση πραγματικά…και ατελής πολιτικά. Κανονικά θα έπρεπε μετά την συγκεκριμένη δήλωση, και την μανιασμένη επίθεση που δέχθηκε να βγεί και να πεί : « Ναι ρε ! Ναι !  Και στα σχολεία και στους χώρους δουλειάς, και στα εργοστάσια, και στους δρόμους, και παντού ρε ! Παντού ! Το ακούτε λαμόγια ; Παντού !»
Αν το έλεγε όμως αυτό, δεν θα ήταν ο Αλέξης. Ισως κάποιος άλλος Αλέξης να το έλεγε. Οχι αυτός όμως. Και έτσι αποφασίσθηκε να βγεί στην τηλεόραση ο κος Μπαλάφας σαν εκπρόσωπος του ΣΥΝ έξη μέρες μετά την δολοφονία,  ο οποίος καθησύχασε με τα λόγια του, τους διάφορους προέδρους των εμπορικών συλλόγων υπονοώντας εμέσως πλήν σαφώς  ότι : » Μην ανησυχείτε κύριοι. Το παιδί είναι μικρό και παρορμητικό…συγχωρέστε το…δεν ήξερε τι έλεγε…» εξάλλου το κόμμα μας δεν έχει προγραματίσει κάποια πορεία για τις επόμενες μέρες». Επιστροφή στην ομαλότητα ! Τα κεφάλια μέσα !
Πριν συνεχίσω την πολιτική γκρίνια, ας δώσω τα συγχαρητήρια μου, στον ραδιοφωνικό σταθμό » ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105.5« , για την άμεση κάλυψη της ροής των γεγονότων. Πολύ καλή δουλειά !!!

Κάποια στιγμή λοιπόν σύντροφοι…ας σταματήσουμε να πατάμε σε δύο βάρκες. Είναι κουραστικό.  Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους και ας ξεκαθαρίσουμε την πολιτική μας θέση. Ας βγούμε να πούμε καθαρά στον Ελληνικό λαό, από το βήμα της βουλής : » Οχι κύριοι δεν είμαστε υπέρ της τυφλής βίας. Η τυφλή βία απ’ όπου και εάν προέρχεται αποδυναμώνει το μαζικό κίνημα, αποτρέπει τον περισσότερο κόσμο να κατέβει και να παραμείνει στους δρόμους. Είμαστε όμως με ότι γίνεται στις μαζικές κινητοποιήσεις των μαθητών, με το κλείσιμο των δρόμων, με τις συναυλίες και τα happenings στους δρόμους, με τις καταλήψεις που αρχίζουν να φουντώνουν παντού, είμαστε υπέρ της κατάληψης της ΓΣΕΕ και καταγγέλουμε τις μεθόδους της συνδικαλιστικής μπουρζουαζίας και αριστοκρατίας των εργατοπατέρων, σας υποσχόμαστε ότι θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε το εξεγερτικό μήνυμα στα εργοστάσια, σαφώς είμαστε υπέρ των καταλήψεων σε σχολεία και πανεπιστήμια, υπέρ της παρέμβασης που έγινε στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ, υπέρ της πρακτικής να διακόπτουμε παραστάσεις του Εθνικού θεάτρου για να μεταδίδουμε στον κόσμο πολιτικά μηνύματα, υπέρ του συνθήματος του ανοικτού πανό στην Ακρόπολη που έγραφε » Αντισταθείτε»  και γενικώς συστήνουμε στα μέλη μας να χρησιμοποιούνε  τέτοιες μεθόδους πάλης για να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος.  Και σας ενημερώνουμε ότι η λάμψη των φώτων του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στην πλατεία Συντάγματος δεν μας αφορά, αφού έπαψε εδώ και καιρό να φωτίζει όλα -χωρίς εξαίρεση- τα σπίτια των οικογενειών της πόλης μας. Με λίγα λόγια αγαπητοί αστοί έχουμε υποχρέωση να ξαναθυμηθούμε τι συνέβη τον Μαη του 68, να διδαχθεί το κίνημα από τα λάθη του, να συμμετέχουμε ενεργά σε αυτό, μαζικοποιώντας το και αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι του. Για αυτόν τον λόγο, σας αφήνουμε να ψηφίστετε τον κατάπτυστο προυπολογισμό σας , εμείς φεύγουμε, γιατί μόλις ξεκινάει μια συναυλία στα προπύλαια, και έχουμε και μερικές καταλήψεις κατά νου για απόψε. Αντίο σας και χαίρεται…..»

We have business to run……και εμείς κύριε Πρετεντέρη μου….different business off course !

Advertisements

7 comments on “we have business to run…

 1. […] απολυτα με τον Γιαννη (διαβαστε και το υπολοιπο αρθρο του) οτι αυτη θα επρεπε […]

 2. Ο/Η GREEK RIDER λέει:

  Γιάννη συμφωνώ με όλα όσα λες. Πέρα όμως από τις δύο βάρκες υπάρχει και μια σκληρή εξουσία που κυβερνάει μέσω των ΜΜΕ.

  Τα ΜΜΕ θα γίνουν πολύ επιθετικά και θα καταπνίξουν κάθε προσπάθεια αντισυστημικής δράσης στη γέννησή της.

  Αν θυμάσαι από την πρώτη φορά που βγήκε ο Καραμανλής στην τηλεόραση και ζήτησε πολιτική συναίνεση όλα τα ΜΜΕ έκαναν στροφή 180 μοίρες και τον υποστήριξαν, όλα ανεξαιρέτως.

  Ποιος είναι άραγε ο πιο καθαρός εκφραστής της εξουσίας τα ΜΜΕ ή οι πολιτικοί; Ασφαλώς αν έχεις ΜΜΕ δεν χρειάζεσαι τους πολιτικούς οι οποίοι παρακαλάνε για λίγα λεπτά στην οθόνη.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τη γνώμη μου δεν έκανε τίποτα κακό, στοχοποιήθηκε από την εξουσία και χτυπήθηκε. Έπρεπε να το περιμένει αυτό, η εξουσία δεν χαρίζεται παρά μόνο αν έχει κάποιο συμφέρον. Ίσως χρειάζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ περισσότερη ακαμψία και πιο αντικαπιταλιστικός προσανατολισμός. Δε νομίζω ότι στις μέρες μας είναι κακό να είναι κάποιος μόνος εναντίον όλων.

  Ασφαλώς το ΚΚΕ με αυτά που είπε σε κρίσιμες ώρες έδειξε ένα διαβολικό και ανέντιμο πρόσωπο.

 3. Ο/Η yiannis63 λέει:

  Αγαπητέ GREEK RIDER
  Ο ΣΥΡΙΖΑ….μάλλον ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει να επιλέξει αν μετά από την στοχευμένη επίθεση που δέχθηκε από όλα τα πολιτικά κόμματα και τα ΜΜΕ, θέλει να «ζεστάνει» τα αυτιά της παγωμένης κοινωνίας, στρογγυλοποιώντας τον λόγο του, η να συνεχίσει όπως ξεκίνησε. Οταν μιλάμε για κινήματα και εναλλακτικές μορφές πάλης πρέπει να το εννοούμε, και όχι να το γράφουμε απλά για να γεμίζουμε σελίδες κειμένων. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Για πρώτη φορά, σε ένα εξελισσόμενο-εξεγερτικό, κοινωνικό φαινόμενο η Ριζοσπαστική Αριστερά ΕΝΟΧΛΕΙ με την άποψη της την καθεστηκυία τάξη. Δεν είναι καθόλου κακό να είναι κάποιος μόνος εναντίον όλων. Ας μην φοβηθούμε να αναμερηθούν οι αλήθειες μας. Ας βγούμε επιθετικά στην κοινωνία να σπάσουμε την εικονική πραγματικότητα που μας πλασάρουν τα ΜΜΕ και ας συναντηθούμε με τους μόνους πραγματικούς συμμάχους μας, τα αντικαπιταλιστικά κινήματα, και τα κινήματα της πόλης.

 4. Ο/Η Eleni λέει:

  ΔΗΛΑΔΗ τα σημερινα πιτσιρικια απαιτουν σοσιαλισμο η το μελλον τους οπως λενε, και τι σημαινει σημειολογικα αυτο?

 5. Ο/Η yiannis63 λέει:

  Ωχ…..σύνθετη ερώτηση Eleni.
  Τα σημερινά πιτσιρίκια δεν νομίζω ότι θέτουν το ζήτημα του μετασχηματισμού της κοινωνίας μας σε σοσιαλιστική. Εδώ…άλλοι και άλλοι που έπρεπε να το θέτουν δεν το κάνουν 🙂

  Σε κάθε περίπτωση όμως, με τις κινητοποιήσεις τους, βάζουν το θέμα για μια δικαιότερη κοινωνία, ανοιχτή σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς. Και ασφαλώς σκέφτονται το μέλλον τους, και την θέση τους στην παραγωγή μετά από λίγα χρόνια. Και καλά κάνουν. Τώρα….εάν με ρωτάς τι μετράει περισσότερο για όλα αυτά τα παιδιά η συλλογικότητα ειτε η ατομικότητα…θα σου απαντήσω…πως έχουν καταλάβει ότι όσες ελπίδες εχει το καθένα από αυτά, ακριβώς τις ίδιες έχει και ο διπλανός του. Αυτό ισχύει για τους περισσότερους και όχι για όλους φυσικά. Αυτή η συνειδητοποίηση από μόνη της έχει στοιχείο συλλογικότητας. Τον κοινό κίνδυνο που διατρέχουν, να υποβαθμισθεί το βιοτικό επίπεδο της ζωής τους, και αρκετοί να αποκλεισθούν από την κοινωνία. Ασφαλώς μην ψάχνουμε για συγκεκριμένο πολιτικά στοχευμένο πλαίσιο.
  Αλλά πόσο πιο πολιτικό μπορεί να είναι ένα πλαίσιο που σου λέει : » Φοβάμαι ρε μεγάλε. Φοβάμαι ότι η κοινωνία που έκτισες τόσα χρόνια δεν θα με χωράει αύριο. Φοβάμαι για μένα, για τους φίλους μου, για το μέλλον μας. Και εσύ αντί για απάντηση με σκοτώνεις κιόλας». Υπάρχει κάτι πιο «πολιτικοποιημένο» από αυτό ;

 6. Ο/Η Eleni λέει:

  1. Ηχειραφετηση των »παιδιων» ειναι εργο δικο τους και μονο. 2. Σοσιαλισμος σε μια χωρα δεν γινεται. 3. Οι αναλυσεις εξεγερσης και ταξικοτητας γινομται με αναλυτικα εργαλεια βιομηχανικης εποχης. Ο 21ος αιωνας θα αναδειξει εντελως νεα. Και τελος το περιβαλλοντικο αδιεξοδο θα φερει την μεγαλη εξεγερση και εξελιξη με εντελως καινουργια επαναστατικα υποκειμενα Υ.Γ. Ο ΣΥΡΙΖΑ περναει κι’αυτος την εφηβεια του με στελεχη 65 ετων.

 7. Ο/Η yiannis63 λέει:

  Eleni…
  1. Συμφωνώ απόλυτα.
  2. Πλείστα όσα παραδείγματα. Εχουμε ξεφύγει όμως από το θέμα της «χώρας». Το καινούργιο υποκείμενο είναι οι «Μητροπόλεις».
  3. Εδώ και αν συμφωνώ ! Η έκφραση «περιβαλλοντικό αδιέξοδο» χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης. Είναι αυτό ακριβώς που η καπιταλιστική «αγορά» δεν θέλει λόγω της δομικής της κατασκευής να συνειδητοποιήσει. Το «περιβαλλοντικό αδιέξοδο» είναι πλέον ο «ξενοδόχος» του πλανήτη. Λογαριάζουνε συγκεκριμένη οικονομική ανάπτυξη ερήμην του.
  4. ΥΓ. Εδώ μάλλον έχεις άδικο. Υπάρχει ένα κράμα ηλικιών. Η «εφηβεία» του είναι υπό διαμόρφωση ακόμα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s