τι δεν έχουμε καταλάβει ;

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ  10-12-2008
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 10-12-2008

 

Εδώ και έναν μήνα προσπαθώ να αξιωθώ να αγοράσω το νέο βιβλίο τουMike Davis : «Εξυμνώντας τους βαρβάρους»
Πρόκειται για ένα βιβλίο που αναλύει το κοινωνικό φαινόμενο που βιώνουμε στην Αθήνα από το Σάββατο το βράδυ. Είναι ένας ιδιαίτερα γνωστός Αμερικάνος ακτιβιστής που έχει περιγράψει την εξέγερση του έγχρωμου πληθυσμού στο Los Angeles το 1992, με ιδιαίτερα βίαια χαρακτηρισιτκά λόγω αστυνομικής αυθαιρεσίας. Εχω διαβάσει δύο κριτικές για το συγκεκριμένο βιβλίο και ομολογώ ότι μου έχει «κεντρίσει» το ενδιαφέρον.
 Τις τελευταίες μέρες το τηλέφωνο του σπιτιού μας κτυπάει αδιάκοπα. Φίλοι, γνωστοί, όλοι μας αισθανόμαστε  την ανάγκη να ανταλλάξουμε απόψεις για τις εξελίξεις και τα γεγονότα. Περισσότερο απ’ όλα όμως μου έκανε εντύπωση το τηλεφώνημα μιας πολύ καλή μας φίλης. Σας μεταφέρω μέρος του διαλόγου :
« Μα βρέ Γιάννη πόσοι είναι αυτοί επιτέλους; 1000-1500 άτομα; Ας τους συλλάβουνε να τελειώνουμε»
«Μα δεν είναι λύση αυτό. Πρέπει να δούμε τις βαθύτερες αιτίες που οδήγησαν σε αυτό το απίστευτο ξέσπασμα οργής. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι τους συλαμβάνουν όλους. Αυτό που θα γίνει είναι ότι σε τρία χρόνια από τώρα οι σημερινοί πιτσιρικάδες των 14 χρονών που θα έχουν γίνει 17αρηδες…θα αναπαράγουν με μεγαλύτερη  ένταση και αγριότητα τα συγκεκριμένα φαινόμενα βίας με την πρώτη αφορμή που θα τους δοθεί.»
Η απάντηση ήταν αποστομωτική : « Ε ! Ας ηρεμήσουμε τουλάχιστον για τρία χρόνια » !!!
Μα καλά ,τι δεν έχουμε καταλάβει γαμώτο;
Προφανώς αντιπαρέρχομαι τους γνωστούς-αγνώστους ολιγάριθμους έμμισθους προβοκάτορες της αστυνομίας που φορούν κουκούλες και ακολουθούν τις ομάδες των πιτσιρίκων που κάνουν πλιάτσικο η λειτουργούν κατά μόνας σε ολιγάριθμες ομάδες κρατώντας πέτρες και σπάζοντας βιτρίνες, όπως εχθές που στην οδό Σταδίου  εθεάθηκαν κρυφοί αστυνομικοί με κουκούλες στα πρόσωπα, πέτρες και λοστούς στα χέρια και bluetooth στα αυτιά !!!  Φωτογραφίες από αυτά τα » μπουμπούκια» μπορείτε να δείτε εδώ….tvxs.gr
Προφανώς δεν έχουν σχέση με τα πιτσιρίκια που τα σπάνε, μπορεί να λειτουργούν παράλληλα με αυτά, αλλά σίγουρα οργανώνουν τις προβοκάτσιες της αστυνομίας όταν δούν συντεταγμένα πολυάριθμα μπλόκ πολιτών να διαδηλώνουν στον δρόμο. Σιχαμένοι έμμισθοι παρακρατικοί. Εχθές στην πορεία, μου αναφέρθηκε περιστατικό που μέλη της Αντιεξουσιαστικής κίνησης προσπαθούσαν να αποτρέψουν τις λεηλασίες σε μαγαζιά. Μέσα στην ομάδα των πιστσιρικάδων που λεηλατούσαν είδαν και δύο πενηντάρηδες με καφέ πέτσινα σακάκια, καλλυμένα πρόσωπα, που δεν βρισκόντουσαν εκεί από σύμπτωση.
Δέν υιοθετώ σε καμία περίπτωση την πρακτική των συγκεκριμένων πιτσιρικάδων, είτε είναι κατευθυνόμενοι είτε όχι. Δεν αποτελεί επαναστατική τακτική το να «κρύβεσαι» μέσα,δίπλα,η πίσω από συντεταγμένα μπλόκ διαδηλωτών και να καταστρέφεις τα πάντα, έχοντας «καλυμμένες» τις πλάτες σου, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές μικρών κοριτσιών και ηλικιωμένων ανθρώπων, που υποτίθεται ότι και για αυτούς αγωνίζεσαι. Εαν θέλεις να οξύνεις περισσότερο τις καταστάσεις πρός την κατεύθυνση των εξεγερτικών διαδικασιών, μεταφέρεις την όξυνση σε εργοστάσια, σε μεγάλες εταιρείες και γενικά στους  χώρους εργασίας, εκεί που πραγματικά βρίσκεται η καρδιά του προβλήματος, με απεργίες διαρκείας, με άλλες μορφές πάλης που στόχο έχουν να ξυπνήσουν την κοινωνία και τους εργαζόμενους από τον βαρύ λήθαργο στον οποίο βρίσκονται εδώ και χρόνια.
Θέλω όμως να απομονώσω το συγκεκριμένο φαινόμενο των χιλιάδων νέων σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, και ιδιαίτερα της Αθήνας, που 4 νύχτες τώρα συγκρούονται με την αστυνομία. Τα κανάλια τους έχουν βαπτίσει αντιεξουσιαστές, αναρχικούς, κουκουλοφόρους. Το πιο ανέξοδο απ όλα είναι να τους δώσεις μια ταμπέλα, να τους τοποθετήσεις «απέναντι» σου, να τους στοχοποιήσεις σαν το μέγιστο πρόβλημα της ευημερούσας κοινωνίας μας, και να τους αφορίσεις στο » πυρ το εξώτερον». Για μια ακόμα φορά η πουριτανική ελληνική κοινωνία, σηκώνει το χαλί για να κρύψει τις ευθύνες της απο κάτω, τρομοκρατημένη στην ιδέα ότι ήρθε η ώρα να κοιτάξει το πρόσωπο της στον καθρέπτη.
Το γυμνό χέρι που σηκώνει την πέτρα ενάντια στην πάνοπλη εξουσία. Τήν εξουσία της κατανάλωσης και της πλαστικής ευημερίας, την εξουσία της μόνιμης οικονομικής και πολιτικής διαφθοράς των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών, την εξουσία του κλήρου που ληστεύει την δημόσια περιουσία, την εξουσία των τραπεζών και των οικονομικών καρτέλ, την εξουσία της διαμόρφωσης και χειραγώγησης της κοινής γνώμης μέσω των Μ.Μ.Ε., την εξουσία που υποβαθμίζει κάθε έννοια πολιτισμού και παιδείας στην χώρα μας, την εξουσία της κοινωνικής απάθειας και αδιαφορίας, του ναρκισσισμού, της απομόνωσης και της στοχοπροσήλωσης στο προσωπικό συμφέρον,την εξουσία του glamour και της βιτρίνας, την εξουσία της μυθοποίησης του κέρδους, την εξουσία της νεοελληνικής κουλτούρας που αγνοεί τον όρο «κοινωνική αλληλεγγύη» και τέλος της εξουσίας των κατασταλτικών μηχανισμών των κυβερνήσεων, που δολοφονούν και υπερασπιζονται όλα αυτά που «χρωματίζουν» έντονα την καθημερινότητα μας. Η απάντηση τους, στην κάθε λογής εξουσία είναι γραμμένη σε τοίχο της Αθήνας «Δεν υπάρχουν λόγια μόνο φωτιά». Ανάθεμα μου εάν οι περισσότεροι από αυτούς γνωρίζουν ποιοί ήταν ο Μπακούνιν, ο Κροπότκιν, ο Προυντόν, ο Μάρξ, ο Λένιν. Δεν χωράνε σε κανένα πολιτικό κόμμα, δεν συμμετέχουν σε καμιά συλλογική διαδικασία, δεν δεσμεύονται από καμία απόφαση αμεσοδημοκρατικής αντιεξουσιαστικής γενικής συνέλευσης σε αμφιθέατρο. Ανάθεμα μου εάν γνωρίζουν τον όρο «πολιτική βία». Ανοργάνωτες μάζες που καίνε την πόλη; Καινούργια τμήματα των κολασμένων της γής; «Περίσσευμα ανθρώπων» για το καπιταλιστικό σύστημα; Μή ενσωματώσιμοι στην «κοινωνική ειρήνη»; Ανεπίσημο προλεταριάτο; Λούμπεν προλεταριάτο; Μπορούμε να τους παρομοιάσουμε, και σε ποιό βαθμό με τον εξεγερμένο έγχρωμο πληθυσμό στο Los Angeles to 1992… η μήπως με τους εξεγερμένους οικονομικούς μετανάστες στα προάστια του Παρισιού, που μια εβδομάδα έκαιγαν και έσπαγαν ότι έβρισκαν μπροστά τους το 2006; Οι αφορμές είναι οι ίδιες. Κρούσματα αστυνομικής βίας που έφθασαν μέχρι την δολοφονία νέων ανθρώπων. Μήπως και οι αιτίες είναι οι ίδιες ;
Ο Mike Davis υποστηρίζει ότι στις μεγάλες μητροπόλεις του πλανήτη, εκατομμύρια άνθρωποι στριμώχνονται στην προσπάθεια τους να βρούν περιφερειακές θέσεις απασχόλησης. Η άποψη μου είναι ότι όσο περνάνε τα χρόνια, όλο και περισσότερα στρώματα της κοινωνίας μας θα εξωθούνται προς την ανεργία, την οικονομική εξαθλίωση, το περιθώριο της ζωής. Ο συγκεκριμένος ακτιβιστής, τους περιγράφει σαν την «ταχύτερα αναπτυσσόμενη νέα κοινωνική τάξη στον πλανήτη». Με λίγα λόγια είναι μέρος της κοινωνίας του 1/3 που πρέπει να παρασιτεί για να επιβιώνουν τα υπόλοιπα 2/3 με μεγάλες διαφορές βιοτικού επιπέδου ανάμεσα τους φυσικά. Μόνο πού αυτό το μέρος της κοινωνίας του 1/3, δεν συμβιβάζεται με αυτό που τους επιφυλλάσει το μέλλον και επιτίθεται χωρίς διάκριση κάτα πάντων, μη  υπολογίζοντας προσωπικές συνέπειες γιατι δεν έχει απολύτως τίποτα να χάσει. Συνεπώς τα μόνα χρήσιμα εμπορικά κέντρα και τράπεζες για την συγκεκριμένη νεοδιαμορφούμενη «κοινωνική τάξη» είναι τα καμμένα εμπορικά κέντρα, και οι καμμένες τράπεζες. Ακόμα στην χώρα μας δεν υπάρχει ταξική και κοινωνική συγκρότηση του συγκεκριμένου φαινομένου. Δείγματα από το μέλλον μόνο πήραμε, κυρίως από πολύ νέους ανθρώπους, πού ήδη έχουν αρχίσει να βιώνουν τον αποκλεισμό από την κοινωνία μας, πρίν καν ψάξουν για μία θέση στην «παραγωγή». Πόσο σίγουροι είμαστε όμως ότι τους ενδιαφέρει μια θέση στην συγκεκριμένη διαδικασία «παραγωγής»; Πόσο σίγουροι είμαστε ότι τους ενδιαφέρει να γίνουν μέλη της γενιάς των 680 ευρώ….η της γενιάς των 345 ευρώ;
Σαφώς και δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την Αθήνα με μητροπόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Παρίσι. Σκεφθείτε όμως πόσοι άνεργοι, κυρίως νεολαίοι στοιβάζονται στην πόλη μας, πόσοι από αυτούς βλέπουν το μέλλον τους με τρόμο, πόσοι οικονομικοί μετανάστες ζουν στο κέντρο της Αθήνας, βιώνοντας καθημερινά την εξαθλίωση, την εκμετάλλευση, τον ρατσισμό και την κοινωνική περιθωριοποίηση τους. Μήπως ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε πίσω από τις κάμερες των καναλιών, που εναγωνίως τρέχουν να καταγράψουν επεισόδια και φωτιές, σχεδόν με μια υστερική λαγνεία καταγραφής γεγονότων ; Στα επόμενα χρόνια δεν θα έχουμε να κάνουμε με «ανατάρτικα πόλεων» αλλά με άμεσες, σύντομες, ιδιαίτερα βίαιες κοινωνικές εξεγέρσεις κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα των Μεγαλουπόλεων. Η πόλη θα είναι το διαρκές πεδίο μάχης του 21ου αιώνα.    
   
Προς το παρών δείτε αυτό το video για να καταλάβετε, ποιοί μας κυβερνούν, ποιοί θέλουν δηλαδή να ορίσουν τις τύχες μας και με ποιό τρόπο, ποιοί είναι οι ηθικοί αυτουργοί. Είναι από την » Ελληνοφρένεια».  Η σημαία συνεχίζει να κυμματίζει ανάποδα……..
ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ
prosoxi
                                                                       
Advertisements

2 comments on “τι δεν έχουμε καταλάβει ;

  1. Ο/Η Σύλβια λέει:

    Να παραιτηθούν οι κυβερνήσεις που κουρδίζουν το υλικό κέρδος!

  2. Ο/Η yiannis63 λέει:

    Σύλβια….συμφωνώ να παραιτηθούν !!!
    Ας βάλουμε όμως και εμείς ένα χεράκι… δεν καταλαβαίνουν από μόνοι τους. Ας τους «βοηθήσουμε» να καταλάβουν 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s