το χρονικό των επεισοδίων όπως τα έζησα.

Ημουν αυτόπτης μάρτυρας. Κανένας δημοσιογράφος σε πάνελ τηλεοπτικού σταθμού, δεν μπορεί να υποτιμήσει την νοημοσύνη μας και να μας «ορίσει» το τι ακριβώς είδαμε με τα ίδια μας τα μάτια. Κανένας δεν δικαιούται να κρύβει την αλήθεια. Κανείς δεν δικαιούται να την παραμορφώνει. Αξιος ο μισθός σας …για μια ακόμη φορά κύριοι.
Η αλήθεια είναι λοιπόν…ότι : Βρέθηκα με πολλούς φίλους και συντρόφους στις 18.00 εχθές το βράδυ στα προπύλαια. Ηταν η μεγαλύτερη πολιτική συγκέντρωση που συμμετείχα τα τελευταία χρόνια. Χιλιάδες κόσμος όλων των ηλικιών βρισκόνταν στο μπλόκ του ΣΥΡΙΖΑ. Από οικογένειες με κοριτσάκια 15 χρονών έως ανθρώπους ηλικίας 70 χρονών. «Αλυσίδες» για να προστατευθούν όσοι συμμετείχαν στην πορεία έγιναν αμέσως, κυρίως απο την νεολαία αλλά και από μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους. Ημουν στην αλυσίδα, όποτε είχα άμεση οπτική επαφή με τα γεγονότα που  διαδραματίστηκαν. Οταν η πορεία ξεκίνησε από τα προπύλαια με κατεύθυνση την Αιόλου και μέσω αυτής την Σταδίου, άρχισαν οι πρώτες επιθέσεις σε μαγαζιά, τράπεζες, ξενοδοχεία , δημόσια κτήρια. Τα επεισόδια εξελλίσονταν στα πεζοδρόμια της της οδού Πανεπιστημίου, έξω από το μπλόκ του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο αυτοπεριφρουρούσε την πορεία του. Τα μαγαζιά έσπαγαν το ένα μετά το άλλο. Οι βιτρίνες «κατέβαιναν» με απίστευτους ρυθμούς. Δεν είδα κανέναν παιδί από αυτά που έσπαγαν βιτρίνες και αφαιρούσαν εμπορεύματα από τα μαγαζιά, να είναι πάνω από 17 χρονών !!!
Προχωρώντας επί της Πανεπιστημίου και φθάνοντας στο ύψος λίγο πρίν την Αιόλου, δύο ομάδες από πιτσιρικάδες των 10 ατόμων περίπου η κάθε μία, διέλυσαν την βιτρίνα γνωστής αλυσίδας κινητής τηλεφωνίας και άρχισαν να παίρνουν κινητά τηλέφωνα. Παράλληλα στην πλατεία Ομονοίας, που από το σημείο στο οποίο ήμουν έβλεπα καθαρά, εξελλίσονταν μάχες σώμα με σώμα. Μόλις είχε ξεκινήσει το μπλόκ του ΚΚΕ που στην ουρά της πορείας επιτέθηκαν τα ΜΑΤ. Μια ακόμα διμοιρία των ΜΑΤ βρίσκονταν στην γωνιά Πανεπιστημίου και Αιόλου με πρόσωπο προς την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Εδειχναν ιδιαίτερη απάθεια απέναντι σε όσα συνέβαιναν στα διπλανά πεζοδρόμια. Οταν το μέσον του μπλοκ συντεταγμένα έφτασε στην γωνιά και άρχισε να στρίβει στην οδό Αιόλου, επιτέθηκαν με λύσσα και άρχισαν να κτυπάνε την νεολαία που βρίσκονταν στις αλυσίδες του μπλοκ. Προφανής ο στόχος να κτυπηθεί η πορεία και να κοπεί στην μέση. Οταν είδαν ότι ο κόσμος άρχισε να τους βρίζει, να τους κράζει και να μην «σπάνε» οι αλυσίδες υποχώρησαν αρχικά λίγα μέτρα και στην συνέχεια άρχισαν να ρίχνουν χημικά και δακρυγόνα μέσα στο χώρο του μπλόκ. Οση ώρα διαδραματιζόντουσαν αυτά τα γεγονότα, στα διπλανά ακριβώς πεζοδρόμια, οι ομάδες των πιτσιρικάδων έσπαγαν ανενόχλητοι, ότι βιτρίνες έβρισκαν στο διάβα τους. Ο κόσμος δεν άντεξε στην ρίψη των χημικών και το μπλοκ «έσπασε». Η αλήθεια είναι ότι η ψυχραιμία που δείξαμε όλοι μας ήταν παροιμιώδης, προσπαθώντας να προστατευθούμε από την γενικευμένη χρήση δακρυγόνων και χημικών που συνεχίζονταν με αμείωτη ένταση. Με μία μεγάλη ομάδα συντρόφων και φίλων υποχωρήσαμε στην Αιόλου, διασχίσαμε την Σταδίου και βρεθήκαμε στην Πλατεία Κοτζιά, προσπαθώντας να αναπνεύσουμε και να ανασυνταχθούμε προστατεύοντας κυρίως τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους. Οι βιτρίνες των τραπεζών γύρω μας, έσπαζαν με απίστευτη ταχύτητα από ομάδες πιτσιρικάδων που βρισκόντουσαν στο κάτω μέρος της πλατείας. Προχωρήσαμε προς την Μητροπόλεως και λίγο πρίν φτάσουμε σε αυτήν συναντήσαμε το μπλόκ του ΚΚΕ που τρέχοντας προσπαθούσε να ξεφύγει απο τα επεισόδια. Λίγο πιο κάτω συναντήσαμε μια παρέα παιδιών. Ηταν μια παρεά από 6 παιδιά ηλικίας 17 με 18 χρονών, χωρίς κουκούλες στα πρόσωπά τους, τα οποία κρατούσαν στα χέρια τους μικρά ξίφη και σπαθιά προφανώς κλεμένα από μαγαζιά στον γύρω χώρο. Στην αρχή σαστίσαμε. Τους ρωτήσαμε : » Τι θα τα κάνετε αυτά ρε παιδιά; «….. έβαλαν τα γέλια και μας απάντησαν…» Τίποτα….σπίτια μας πάμε και είπαμε να πάρουμε κάτι για να θυμόμαστε την σημερινή νύχτα» !!!
Φτάσαμε στην Μητρόπολη και ανεβήκαμε λίγο μετά από το Υπουργείο Παιδείας. Στην πρώτη παράλληλο της Φιλελλήνων πρός το μέρος του Υπουργείου παιδείας…( δεν θυμάμαι το όνομα όπως καταλάβατε ) είδα το μπλοκ του ΚΚΕ και τα μέλη του να τρέχουν αλλόφρονες προς τα στενά της πλάκας, ενώ πίσω τους ακουγόντουσαν εκπυροκροτισμοί απο όπλα δακρυγόνων. Στην συνέχεια προσπαθήσαμε να φύγουμε απο την Φιλελλήνων, αλλά όλοι οι δρόμοι ήταν κλειστοί από οδομαχίες μεταξύ ΜΑΤ και μικρών ομάδων από πιτσιρίκια όχι πάνω από 20 χρονών ο καθένας τους. Πήγαμε στα στενά της πλάκας για να μπορέσουμε να αναπνεύσουμε και να δούμε πως θα φύγουμε, από την στιγμή που ενώ θέλαμε να κατευθυνθούμε προς την Λεωφόρο Συγγρού τα επεισόδια μας είχαν προλάβει και ήδη οι συγκρούσεις έφθαναν εκέινη την ώρα σχεδόν μέχρι την Πάντειο. Τέλος πάντων μετά από λίγη ώρα καταφέραμε να βρούμε έξοδο διαφυγής. Αυτά ήταν τα όσα ζήσαμε εχθές το βράδυ. Ποτέ δεν θα σβήσει από την μνήμη μου, το μίσος και η λύσσα των μπάτσων την ώρα που κτυπούσαν τις αλυσίδες του δικού μας μπλόκ. Το ότι δεν θρηνήσαμε θύματα, οφείλεται καθαρά στην ψυχραιμία που επιδείξαμε και στην τύχη.

Νομίζω ότι το καλύτερο σύνθημα που ακούστηκε από το μπλόκ ήταν το εξής :
« ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ, ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ …..ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΜΟ !!! »

Αυτήν την στιγμή η ώρα είναι 14.25. Βλέπω στην τηλεόραση ότι τα ΜΑΤ κτυπάνε την πορεία μαθητών και δασκάλων με δακρυγόνα και χημικά, στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος. Είναι πραγματικά απίστευτο. Χτυπάνε αδιακρίτως, όποιον βρούν μπροστά τους.

                         «Στον δρόμο, στον δρόμο να σπάσουμε τον τρόμο !!!»

Advertisements

6 comments on “το χρονικό των επεισοδίων όπως τα έζησα.

 1. Ο/Η Νίκος λέει:

  Ένα σενάριο που το έχουμε δει πολλές φορές τα τελευταία 35 χρόνια. Υπάρχει μια μεγάλη συγκέντρωση που διαδηλώνει συντεταγμένα. Σε αυτήν, μεταξύ των άλλων, συμμετέχουν και πολλά νέα (άψητα) παιδιά. Κάποια στιγμή μία διμοιρία επιτίθεται και ρίχνει πολύ μεγάλες ποσότητες καρκινογόνων αερίων. Η ατμόσφαιρα γίνεται αποπνικτική και αφόρητη. Οι παλιοί (ψημένοι) αντιδρούν με ψυχραιμία και φέρονται ανάλογα. (άλλωστε το μήνυμα και ο σκοπός της διαδήλωσης έχουν επιτευχθεί.) Οι νέοι (άψητοι) αγανακτούν, θολώνει το μυαλό τους, δεν έχουν την πείρα για να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις, βλέπουν τα όνειρά και τα διακαιώματα τους να πνίγονται. Είναι η κατάλληλη στιγμή. Η προετοιμασία της επιχείρησης έχει ολοκληρωθεί. Είναι αρκετοί 40-50 αξιωματικοί της αστυνομίας που είναι ειδικευμένοι σε επιχειρήσεις πέμπτης φάλαγγας (προβοκάτσιες), για να συμπαρασύρουν όλους τους αγανακτισμένους νέους, σε βανδαλισμούς. Είναι βαρετό ένα έργο που παίζεται 35 χρόνια συνέχεια. Είναι όμως ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι και πρέπει να βρεθούν τρόποι για να αντιμετωπιστούν όλες αυτές τις προβοκάτσιες.

 2. Ο/Η yiannis63 λέει:

  Nίκο..δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω. Πραγματικά τα είπες όλα σε λίγες γραμμές.
  Και ναι ! Δεν υπάρχει πιο επικύνδυνο παιχνίδι, ιδίως όταν έχεις μαζί σου κορίτσια 15 χρονών και μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους. Εκεί ποντάρουν, στον τρόμο που θα ακολουθήσει. Καλύτερη οργάνωση…για να αντιμετωπίσεις τις προβοκάτσιες. Αυτό χρειάζεται.

 3. Ο/Η Eleni λέει:

  Και οι αγωνιστες καθε ειδους ΧΩΡΙΣ κουκουλες ειδαλλως εκτος πορειας και εκτος κινηματος

 4. Ο/Η Greek Rider λέει:

  yianni συγχαρητήρια για τις συγκλονιστικές περιγραφές σου. Συμφωνώ με το σύνθημα που γράφεις στο τέλος.

  Αγώνας από τις πολυθρόνες δε γίνεται.

 5. Ο/Η yiannis63 λέει:

  Greek Rider….και που να το ζείς από κοντά…για «άλλη» εμπειρία μιλάμε…»δακρύζεις» από την συγκίνηση… 🙂

 6. Ο/Η jane λέει:

  ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΩ, ΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ ΝΑ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΜΑΓΑΖΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ. ΑΝΤΑΡΤΕς ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s