Αυτή η κεραία θα σας αποτελειώσει!!

keraies33500 – 4000 κεραίες κινητής τηλεφωνίας υπάρχουν σε όλη την Αττική.
7000 – 10000 κεραίες υπάρχουν πανελλαδικά.

Ανάλογα με την περίπτωση οι εταιρείες, δίνουν απο 500 μέχρι 1700 ευρώ το μήνα σε ιδιοκτήτες πολυκατοικιών προκειμένου να βάλουν τις κεραίες στις ταράτσες των κτηρίων τους. Καθώς πολλές κεραίες είναι παράνομες, αλλά και για αποφευχθούν οι αντιδράσεις των κατοίκων της γειτονιάς, οι περισσότερες εγκαθίστανται αργά το βράδυ ή το δεκαπενταύγουστο και καμουφλάρονται μέσα σε ψεύτικες καμινάδες ή θερμοσίφωνες…

Η νομοθεσία για τις κεραίες

Τη στιγμή που οι επιστήμονες παγκόσμια δημοσιεύουν έρευνες για την επικινδυνότητα της ακτινοβολίας της κινητής τηλεφωνίας, στην Ελλάδα δεν λαμβάνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία των πολιτών.
Οι μοναδικοί νομικοί περιορισμοί για την τοποθέτηση των κεραιών είναι οι εξής:
– Απαγορεύεται η εγκατάσταση κεραίας πάνω σε σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, νοσοκομεία και γηροκομεία.
– Μια κεραία όταν βρίσκεται σε απόσταση μέχρι και 300 μέτρα από τους παραπάνω χώρους, θα πρέπει να έχει κατά 40% μειωμένη ακτινοβολία. (νόμος:3431-3.2.2006 ΦΕΚ Α13)

Υπάρχει όμως κάποιος που να ελέγχει αν τηρούνται έστω και αυτές οι εντελώς ανεπαρκείς προδιαγραφές; Στην πραγματικότητα όχι. Η αρμόδια υπηρεσία, «Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας» υποχρεούται να ελέγξει μόνο το 20% των κεραιών και αφού προηγουμένως ενημερώσει την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας (η οποία θα έχει το χρόνο που χρειάζεται για να μειώσει την ακτινοβολία που εκπέμπει η κεραία, έτσι ώστε να είναι εντός των νομικών ορίων).

Όρια έκθεσης στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολίαkeraies2

Η Ελλάδα κατέχει μία απ’ τις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη όσον αφορά στην αυστηρότητα των ορίων έκθεσης στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
Ελλάδα:                22-33 (volt ανά μέτρο)
Βουλγαρία:            6
Ελβετία:                 4-6
Γαλλία:                  2
Ρωσία:                   1
Αυστρία:                0,6
Βέλγιο:                   0,6
Σάλτσμπουργκ:      0,2
Την ίδια στιγμή οι επιστήμονες δηλώνουν ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία προκαλεί βλάβες στην υγεία μας ακόμα και σε όρια 6000 φορές χαμηλότερα από αυτά που επιτρέπονται στην Ελλάδα.

Αντιμετώπιση με προσωπικές πρωτοβουλίες

Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας (αλλά και στην Ευρώπη) οι κάτοικοι πήραν την κατάσταση στα χέρια τους δημιουργώντας κινήματα που πέτυχαν να απομακρύνουν τις κεραίες από τις γειτονιές τους. Με λαϊκές συνελεύσεις, τοπικές κινητοποιήσεις μπροστά στα κτήρια που έχουν κεραίες και στα γραφεία των εταιρειών, με παρεμβάσεις σε φορείς, αλλά και μετα ξήλωμα των κεραιών στις περιοχές μας κλπ, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μαζικό κίνημα ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, γιατί αυτή είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να βάλει φρένο στις πολιτικές των πολυεθνικών και των κυβερνήσεων που τις στηρίζουν.

Δικαιώματα μας

– Να ξηλωθούν όλες οι κεραίες από τις γειτονιές μας, με πρώτη προτεραιότητα αυτές που βρίσκονται κοντά σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς και νοσοκομεία.
– Να δοθεί λίστα από κάθε δήμο για το που ακριβώς λειτουργούν οι κεραίες.
– Να δημιουργηθεί ένα νομικό πλαίσιο λειτουργίας των κεραιών με αποφασιστική συμμετοχή επιστημονικών και περιβαλλοντικών φορέων, κινήσεων πολίτων που να στοχεύουν στην απομάκρυνση των κεραιών και στη δημιουργία εναλλακτικών μορφών αναμετάδοσης με γνώμονα την υγεία των ανθρώπων και όχι την απλήστία των εταιρειών.

Τα στοιχεία τα πήρα απο το GreenAttack και από την εφημερίδα Ξεκίνημα.
Τις φωτογραφίες από το blog keraies

Advertisements

3 comments on “Αυτή η κεραία θα σας αποτελειώσει!!

 1. Ο/Η VagelisR λέει:

  Το θέμα που άνοιξες είναι πολύ σοβαρό και σίγουρα έχει μακροπρόθεσμα επιπτώσεις στην υγεία μας. Πολλά άρθρα και έρευνες έχουν γραφτεί εδώ χρόνια πάνω στο θέμα. Οι περισσότερες καταλήγουν ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις στη υγεία των πολιτών. Η κατάληξη αυτή βασίζεται στο ότι δεν υπάρχουν ευρήματα για την εξαγωγή συμερασμάτων. ΤΙ ΕΙΡΩΝΙΑ……Πολύ θα ήθελα να είχα μπροστά μου αυτούς τους «επιστήμονες» και να τους ρωτούσα αν είναι διατεθημένοι για χάρη της επιστήμης να κάνουν αυτοί και οι οικογένειες τους τα «πειραματόζωα» για την εξαγωγή των συμπερασμάτων που χρειάζονται. Αλήθεια πόσοι απο αυτούς να εξυπηρετούν συμφέροντα……μπά…..μάλλον είμαι κακοήθης.
  Τέλος πάντων για να ενημερώσουμε τυχόν αναγνώστες που θέλουν να ψαχτούν, τους επισυνάπτω το παρακάτω link. Απο αυτό μπορούν να κάνουν μιά αρχή. Απο την εμπειρία μου θα ήθελα να σας πώ ότι οι κεραίες μπορούν και «κατεβαίνουν». Η τότε ομάδα μας απέτρεψε πριν 5-6 χρόνια αν θυμάμαι καλά την εγκατάσταση κεραίας της τοτε Telestet στην οδό ΗΡΑΣ στο Παλαιό Φάληρο. Η εγκατάσταση άρχισε το δεκαπενταύγουστο αλλά δεν ολοκληρώθηκε ΠΟΤΕ. Επίσης θα ήθελα να σας ενημερώσω απο εμπειρία και πάλι ότι η ΕΕΤΤ απαντά στα mail και με τρόπο επίσημο (δεν το φανταζόμουν ποτέ). Στις μέρες μας υπάρχουν τρόποι για ξεκινήσει διαδικασία αποκαθήλωσης.
  Ενας επίσης τρόπος είναι καταγγελία στη πολεοδομία η οποία ΔΕΝ δίνει ΠΟΤΕ άδεια για τις εγκαταστάσεις στις ταράτσες. Νην μπλέξετε με Δημόκριτο δεν υπάρχει άκρη.
  Τελειώνοντας να χαιρετήσω τον καθηγητή μου Κο Σ.Τσιτομενέα που ΠΑΝΤΑ λέει τα πράγματα με το όνομά τους.

  http://www.eett.gr/opencms/sites/EETT/Electronic_Communications/Antenna_Mast_Systems/FAQ.html#19

 2. Ο/Η VagelisR λέει:

  Διαβάζοντας σήμερα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας τα ΝΕΑ

  «Σκούπα» στις ταράτσες έχει ξεκινήσει ο Δήμος
  ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στέφανος Κρίκκης

  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ απο 200 κεραίες κινητής τηλεφωνίας βρίσκονται παράνομα τοποθετημένες σε κτίρια της Αθήνας, σύμφωνα με τον δήμο της πόλης. Ύστερα απο καταγγελίες πολιτών, η διεύθυνση Πολεοδομίας του δήμου έχει καταγράψει 160 παράνομες κεραίες και έχει αποξηλώσει μέχρι τώρα 25 από αυτές. Το αμέσως επόμενο διάστημα, θα αρχίσει επιχείρηση για την αποξήλωση άλλων 25 κεραιών που βρίσκονται διάσπαρτες σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα της πόλης.

  Ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων κ. Νίκος Αβραμίδης λέει στα «ΝΕΑ» ότι οι περισσότερες παράνομες κεραίες είναι εγκατεστημένες στο κέντρο της πόλης όπως η Ομόνοια και το Κολωνάκι. «Από ό,τι φαίνεται, οι εταιρείες ενοικιάζουν χώρους στις ταράτσες έναντι ποσού που φθάνει τα 4.000- 5.000 ευρώ τον μήνα, συνάπτοντας σε κάποιες περιπτώσεις δεκαετή συμβόλαια». Από τα στοιχεία του δήμου προκύπτει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες των πολυκατοικιών συμφωνούν με τους ενοίκους να δεχθούν την εγκατάσταση κεραίας στην ταράτσα τους με αντάλλαγμα τα χρήματα από την παραχώρηση της ταράτσας να χρησιμεύουν για την πληρωμή των κοινοχρήστων. Σύμφωνα με τον κ. Αβραμίδη, οι παράνομες κεραίες- οι οποίες δεν έχουν λάβει άδεια στατικότητας από τον δήμο- κρύβονται μέσα σε καπνοδόχους και ανάμεσα σε διαφημιστικές πινακίδες. Τον τελευταίο καιρό, οι τηλεφωνικές καταγγελίες πολιτών προς τον δήμο για παράνομες κεραίες έχουν πληθύνει, γεγονός το οποίο ανάγκασε το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας να λάβει ομόφωνη απόφαση ύστερα από εισήγηση του δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη για αποξήλωση κάθε κεραίας που είναι εγκατεστημένη παράνομη.

 3. Ο/Η jane λέει:

  Ακουσα σε πρωινή εκπομπή γνωστό επιστήμονα Μαργαρίτη, ότι οι πολλές κεραίες μαζί αποβάλλουν λιγότερη ηλεκτρομαγνιτική ακτινοβολία.Με την προϋπόθεση να είναι κάποιας μικρής ισχύος η καθεμιά(που δεν το πρόλαβα να ακούσω).Έχουν γίνει πολλές μελέτες και θα γίνει και σχετικό συνέδριο πολύ σύντομα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s