Περικλής Κοροβέσης και «Αριστερή ανακύκλωση».

cebacebfcf81cebfceb2ceb5cf83ceb7cf82

 Τον έχω παρακολουθήσει σε αρκετές ομιλίες του στην Βουλή. Η τελευταία του παρέμβαση, είχε να κάνει με θέματα ανεργίας, και κοινωνικής ευαισθητοποίησης. Επιμένει να βρίσκεται μακριά από ξύλινους λόγους, με απόλυτα ποιητική διάθεση, και με συμβολική εμφάνιση στο βήμα, φορώντας ένα βαθύ κόκκινο κοτλέ σακάκι, και από μέσα μπλούζα του Μάη του 68. Αν δεν κάνω λάθος πρέπει να είναι η περίφημη αφίσσα με σύνθημα «LA LUTTE CONTINUE», απεικονίζοντας ένα εργοστάσιο και μια μεγάλη σφιχτή γροθιά. Ναι…καλά το καταλάβατε…λατρεύω τους αιρετικούς συμβολισμούς σε ένα τόσο γκρίζο περιβάλλον όπως είναι η Βουλή.
Θλίβομαι όμως πραγματικά όταν ακούω απόψεις του στύλ » έλα μωρέ όλοι ίδιοι είναι…» …» και οι 300 θέλουν κρέμασμα» …απόψεις που δείχνουν ότι το αυγό του φιδιού εκκολάπτεται με απίστευτη ταχύτητα. Και επειδή «τα γραπτά μένουν» αποφάσισα να αναδημοσιεύσω ένα από τα πολλά άρθρα που έχει γράψει κατά καιρούς σε εφημερίδες, με την άδεια του φυσικά, και για αυτόν τον λόγο τον ευχαριστώ πολύ. Γιατι απλά, εκτός ότι το συγκεκριμένο κείμενο με εκφράζει απόλυτα, θέλω να δείξω ότι το δικαίωμα στην διαφορετικότητα της παρουσίας, του λόγου και της άποψης είναι ότι πιο πολύτιμο διαθέτουν τα «παγωμένα αισθημάτων» χρόνια που διανύουμε. Το κείμενο αυτό δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα » Εποχή» στις 19/10.

Ο ανανεωτικός Στάλιν

Στα καλά καθούμενα, όλοι εμείς που αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας ως ΣΥΡΙΖΑ, βρεθήκαμε στις αρχές αυτού του αιώνα στην δεκαετία του ΄30 στην ΕΣΣΔ. Ο Στάλιν μαζί με τους ασήμαντους γραφειοκράτες της δεύτερης γενιάς, έχει επικρατήσει ολοσχερώς στους μηχανισμούς του κόμματος και του κράτους, και εμπεδώνει την ολοκληρωτική πολιτική του κόμματος-κράτους, με τέτοιους διωγμούς που ουδέποτε αποτόλμησε κάποιο τσαρικό καθεστώς. Περίπου ένα 70% έως 80% του στελεχικού δυναμικού των μπολσεβίκων εκτελέστηκε ή εξορίστηκε. Ακόμα και σήμερα ο ακριβής αριθμός των θυμάτων μας είναι άγνωστος. Αυτό που ξέρουμε με ακρίβεια είναι ο αριθμός των φυλακισθέντων και εξορισθέντων που γύρισαν σπίτια τους μετά το θάνατο του Στάλιν. Ήταν είκοσι εκατομμύρια. Το σίγουρο είναι πως ο Στάλιν σκότωσε τόσους πολλούς κομμουνιστές όσους όλοι οι φασίστες μαζί.
Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, άνοιξαν και τα απόρρητα αρχεία. Μελετητές από όλο τον κόσμο, όχι αναγκαστικά αντικομμουνιστές, ενέσκηψαν σε αυτό το υλικό και μας έδωσαν μια καινούργια γνώση. Ενδεικτικά αναφέρω την έρευνα των αδελφών Μεντβέντιεφ, «Ο Άγνωστος Στάλιν» (Εκδόσεις Καστανιώτη) που πρωτοκυκλοφόρησε το 2003 και το θεωρώ μια από τις πληρέστερες μελέτες του Σταλινικού φαινομένου. Δεν έχει καμία σχέση με τροτσκιστικά ή αναρχικά πονήματα, που όσο δίκιο και αν είχαν στην καταγγελία τους, είχαν μια ιδεολογική επιβάρυνση που νόθευε την επιστημονική τους έρευνα.
Όσοι δεν ανήκουμε στο ΚΚΕ, ένα κόμμα γνήσιο Λενινιστικό-Σταλινικό, και αποτελεί ένα πολύτιμο αντικείμενο μελέτης για το πώς ήταν ο μπολσεβικισμός και η ιστορική του συνέχεια ο σταλινισμός, που εκεί μαθητεύσαμε όλοι, οφείλουμε να μην πεθάνουμε ηλίθιοι. Το δεν «ήξερα», το δεν είχα την «κατάλληλη πληροφόρηση» είναι άλλοθι για την επαναφορά του Στάλιν στις γραμμές μας. Και είναι αυτό που έκανε ο ΣΥΝ με την απόφαση να στείλει επίσημη αντιπροσωπία και μάλιστα με βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Κίνα. Κατά την προσωπική μου άποψη είναι ένα μείζον πολιτικό πρόβλημα για το ΣΥΡΙΖΑ και ένας απόλυτος ανανεωτικός σταλινισμός από το ΣΥΝ.
Όλοι όσοι αναγνωριζόμαστε στο ΣΥΡΙΖΑ, μικροί και μεγάλοι, συνιστώσες ή ανένταχτοι, έχουμε ένα πλαίσιο πολιτικής δεοντολογίας που σε κάποια σημεία του είναι διατυπωμένο, αλλά σε άλλα δεν είναι. Πράγμα που σημαίνει πως όλοι έχουμε ένα «ιδεατό» ΣΥΡΙΖΑ στο μυαλό μας, που να χωράει όλους τους υπόλοιπους. Και ας υποθέσουμε πως ο ΣΥΝ είναι υπέρ της θανατικής ποινής στην Κίνα, εγκρίνει τις περίπου 68 περιπτώσεις που επιφέρουν θανατική ποινή στην Κίνα, ακόμα και για μη βίαια εγκλήματα ή είναι υπέρ της ανασφάλιστης εργασίας και θεωρεί το ωρομίσθιο των 0,30 ευρώ ικανοποιητικό, εγώ θα έλεγα δικαίωμά του. Ας βγει και ας τα υπερασπισθεί. Αλλά όχι στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί επιλέγοντας να στείλει ως αντιπρόσωπό του στην Κίνα μια βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, το χρεωνόμαστε όλοι.
Υπήρξαν αρκετές αντιδράσεις γι΄ αυτήν την πρωτοβουλία της ηγεσίας του ΣΥΝ και από τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΝ. Κάποια αρθρογραφία ήταν ιδιαίτερη εύστοχη και έντονη. Αισιόδοξο σημάδι. Η αλήθεια δεν βγαίνει πια από το ιερατείο, αλλά από αγωνιστές με σκέψη. Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει δοθεί καμία επίσημη απάντηση. Είδαμε μόνο ένα κείμενο της σ. Άννας Φιλίνη στην «Αυγή» με τις προσωπικές της σημειώσεις και ένα ανακοινωθέν του σ. Μπίσκι, που ούτε εκτελέσεις είδε, ούτε υπερεκμετάλλευση, ούτε εγκληματικό καπιταλισμό. Και εδώ έχουμε την πρώτη σοβαρή κρίση του ΣΥΡΙΖΑ. Αν ο ΣΥΝ δεν δώσει μια επίσημη και πειστική απάντηση και το θεωρήσει σαν μια πράξη ρουτίνας, τότε, κατά τη δικιά μου την άποψη, το όλο εγχείρημα του «ΣΥΡΙΖΑ» πρέπει να ξαναζητηθεί
Είναι εποχή να τραβάμε τα πράγματα στα άκρα; Λάθος ερώτημα. Δεν είναι αυτός που διαπιστώνει μια ακραία κατάσταση που πρέπει να χαρακτηρίζεται ως ακραίος και όχι αυτός που κάνει μια ακραία πράξη. Το αριστερό δημοκρατικό κίνημα ανά τους αιώνες δεν έχασε από τις καταγγελίες του, αλλά από τις σιωπές του. Ήδη μετά το θάνατο του Λένιν είχε φανεί πού πήγαινε η ΕΣΣΔ. Οι εγκάθετοι των ΚΚ ανά τον κόσμο συμπαραστάθηκαν στο Στάλιν. Και το νομιμοποίησαν με αποτέλεσμα ο ολοκληρωτισμός να γίνει το ιδανικό των εξεγερμένων κομμουνιστών. Αν και βέβαια αλλιώτικα λειτούργησε ο κομμουνισμός σαν εξέγερση και αλλιώτικα ως κράτος. Όπως και να έχει αυτή η Αριστερά που θέλουμε να φτιάξουμε, θα είναι μια τέτοια δημοκρατία που η ανθρωπότητα δεν θα έχει ξαναδεί και θα βγαίνει μέσα από τα επιτεύγματα της ιστορίας, χωρίς μεσιανισμούς και προφήτες.

Του
Περικλή Κοροβέση

3 comments on “Περικλής Κοροβέσης και «Αριστερή ανακύκλωση».

  1. […] λοιπον οχι. Απλα και σταρατα: Ο “ανανεωτικος σταλινισμος” δεν θα περασει. Αν ο Κοροβεσης εξαναγκαστει σε […]

  2. […] λοιπον οχι. Απλα και σταρατα: Ο “ανανεωτικος σταλινισμος” δεν θα περασει. Αν ο Κοροβεσης εξαναγκαστει σε […]

  3. Ο/Η rizospaths_ananeotikos λέει:

    Κλασσικό κείμενο επιπόλαιας ανάλυσης και σκέψης του Κοροβέση.Πολύ εύκολα συνδέει τ’ ασύνδετα.Τον ολοκληρωτικό σταλινισμο με τα εκατομμύρια σφαγιασθέντων και την μια αποστολή του Συν στην Κίνα για να μιλήση στο τέλος για ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟ ΣΤΑΛΙΝΙΣΜΟ!!!.Πολυ εύκολα ρίχνει λάσπη.Μονίμως διαψεύσεις ζητάει.Ορθολογισμός δέν υπάρχει .Τα ίδια όπως και στην καταγγελία του για την SIEMENS. Άκριτος και θρασύς.Ούτε οι πιό ακραίοι πολιτικοί αντίπαλοι δέν έχουν μιλήσει έτσι. Υπάρχουν πολύ καλύτεροι τρόποι να τραβήξει το ενδιαφέρον στο πρόσωπό του απο ΜΜΕ.ΣΤΑΛΙΝΙΚΟΥ χαρακτηρα είναι η πολιτική του σκέψη και πρακτικη του όταν χωρίς να δέν θέτει το ζήτημα στον ΣΥΡΙΖΑ, ΠΕΡΙΦΈΡΕΤΑΙ στα ΜΜΕ λέγοντας ανυπόστατα.Αυτός πηγαίνοντας στην Κούβα είναιανανεωτικος σταλινικός; η όταν «Στα καλά καθούμενα, όλοι εμείς που αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας ως ΣΥΡΙΖΑ, βρεθήκαμε στις αρχές αυτού του αιώνα στην δεκαετία του ΄30 στην ΕΣΣΔ» ήταν σταλινικός;
    To Κατω τα χερια απο τον Κοροβεση! θα είχε νόημα εάν ο ίδιος προάσπιζε τον εαυτό του καλλιεργόντας την πολιτική κριτική του σκέψη.Είναι γνωστός ο διαχρονικά προβληματικος του χαρακτήρας. Μεχρι εδω μαζι του.Ελευθερια υπάρχει όσοι θέλουν να τον ακολουθήσουν. Οι υπόλοιποιδεν του χρωστάμε τίποτε να τον πληρώνουμε, τζάμπα μάγκα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s