κίνημα:Το Τρίτο Κύμα

 

 

 

 Ακόμα μια πολυσυζητημένη ταινία στη Γερμανία μαζί με το «Σύμπλεγμα Baader Meinhof είναι το «Κύμα» του Ντενίς Γκανσέλ, μια ταινία για τη φασιστική κουλτούρα και τη ναζιστική πειθαρχία, που έρχεται στη χώρα μας στις 13 Νοεμβρίου

 

 poul21

Η Ταινία: «Στην Γερμανία, του σήμερα, ο καθηγητής Ράινερ Βέργκερ (Γιούργκεν Φόγκελ) σκέφτεται να εφαρμόσει ένα πείραμα για να εξηγήσει στους μαθητές του, πως λειτουργούν οι ολοκληρωτικές κυβερνήσεις. Στην αρχή του είναι απλά ένα παιχνίδι ανάθεσης ρόλων με τραγικές συνέπειες. Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, κάτι που ξεκίνησε με «άκακες» έννοιες όπως πειθαρχία, έχει μετατραπεί σε ολόκληρο κίνημα, «Το Κύμα«. Την τρίτη κιόλας ημέρα, οι μαθήτες αρχίζουν να απειλούν ο ένας τον άλλο. Όταν η αντιπαράθεση τελικά θα εκδηλωθεί μέσα από τη βία, ο καθηγητής αποφασίζει να σταματήσει το πείραμα. Αλλά είναι αργά… «

 

Τo «Κύμα» του Μόρτον Ρου, είναι ένα κλασικό νεανικό μυθιστόρημα και είναι υποχρεωτική διδακτέα ύλη στα Γερμανικά σχολεία. Προϊόν μυθοπλασίας, αλλά το οποίο βασίζεται σε πραγματικό γεγονός : το αρχικό πείραμα έγινε στο σχολείο Cubberley στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια το 1967.

Ένας καθηγητής ανύμπορος να εξηγήσει την λειτουργία τέτοιων καθεστώτων επαρκώς και τόσο παραστατικά ώστε να κάνει τους μαθητές του να ενδιαφερθούν για την ιστορία αποφάσισε να κάνει ένα πείραμα στην τάξη. Αποφάσισε να καθιερώσει αυστηρή πειθαρχεία στην τάξη, περιορίζοντας την ελευθερία τους και κάνοντας τους να λειτουργούν ως μονάδα. Το όνομα του κινήματος ήταν Το Τρίτο Κύμα.

Προς μεγάλη του έκπληξη οι μαθητές αντέδρασαν με ενθουσιασμό στην υπακοή που τους επέβαλε. Το πείραμα, που αρχικά είχε σκοπό να διαρκέσει μία μόνο μέρα, σύντομα διαδόθηκε σε ολόκληρο το σχολείο. Τα μέλη ξεκίνησαν να παρακολουθούν τους υπόλοιπους μαθητές, ενώ εκείνοι που αρνούνταν να συμμετέχουν, έγιναν θύματα ανεξέλεγκτης βίας. Την Πέμπτη ημέρα, ο Ρόν Τζόουνς αναγκάστηκε να ακυρώσει το πείραμα.

 

 

 

Νομίζω οτι αξίζει να το δεί κανείς για να σκεφτεί πόσο πιο εύκολα εφαρμόσιμη είναι η πρακτική Παβλώφ στόν άνθρωπο σήμερα, μέσα από την καθολική αποχαύνωση και μαζικοποίηση τών περισσότερων πτυχών της ζωής μας. Και τι κενό θα δημιουργηθεί όταν ο ΥΠΕΡΤΑΤΟΣ ΣΚΟΠΟΣ τού δυτικού ανθρώπου, ΤΟ ΧΡΗΜΑ, τον γεμίσει απογοήτευση εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s