τέλος εποχής ;

 «Ευτυχώς οι πολίτες δεν καταλαβαίνουν το τραπεζικό και νομισματικό μας σύστημα, διότι αν το καταλάβαιναν πιστεύω ότι θα γινόνταν επανάσταση πριν ξημερώσει η αυριανή μέρα»  ΧΕΝΡΙ ΦΟΡΝΤ ( Αμερικανός βιομήχανος )
 
Δεν φημίζομαι για τις περισπούδαστες οικονομικές μου αναλύσεις, όμως σαν απλός πολίτης ζω και βιώνω την οικονομική ανασφάλεια του παρόντος, ανησυχώντας για την επισφάλεια του μέλλοντος. Δεν εμπιστέυομαι την ενημέρωση μου επί του συγκεκριμένου θέματος στα τηλεοπτικά κανάλια. Προτιμώ να διαβάσω κάποια πολύ καλά άρθρα στις εφημερίδες, όσο και στην blogoσφαιρα. Εμπιστεύομαι περισσότερο το blog του GREEK RIDER  από οποιονδήποτε τηλεοπτικό οικονόμικό «ειδικό αναλυτή».
Στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, διάβασα δύο πολύ καλές συνεντεύξεις πάνω στην οικονομική κρίση. Μια του Αμερικάνου νομπελίστα οικονομολόγου ΤΖΟΣΕΦ ΣΤΙΓΚΛΙΤΣ του πανεπιστημίου COLUMBIA και μια άλλη του ΣΚΟΤ ΝΕΛΣΟΝ κοσμήτορα του τμήματος Ιστορίας του παλαιότερου πανεπιστημίου στις ΗΠΑ WILLIAM & MARY .
Θέλω να σταθώ στις απαντήσεις που έδωσαν, όταν ο μεν πρώτος ρωτήθηκε » τι σημαίνει για τον φιλελευθερισμό η κατάρρευση των τραπεζών;» ο δε δευτέρος όταν δέχθηκε την ερώτηση, εαν » η διεύρυνση των οικονομικών ανισοτήτων οδηγεί σε ενδυνάμωση των προοδευτικών κινημάτων; «.
Ο ΤΖΟΣΕΦ ΣΤΙΓΚΛΙΤΣ απάντησε « Σημαίνει ότι και η πτώση του Βερολίνου για τον υπαρκτό σοσιαλισμό » ενώ ο ΣΚΟΤ ΝΕΛΣΟΝ είπε οτι » Εγώ ακολουθώ τη ΡΟΖΑ ΛΟΥΞΕΜΠΟΥΡΓΚ που έλεγε οτι μια οικονομική κρίση μπορεί να οδηγήσει σε αριστερή κυβέρνηση, μπορεί όμως και να οδήγήσει σε έκρηξη του εθνικισμού του ρατσισμού και του μιλιταρισμού».

Αυτά….και άλλα πολλά, έλεγε η ΡΟΖΑ στις αρχές του εικοστού αιώνα. Το πόσο δίκιο είχε θα αποκαλυφθεί με δραματικό τρόπο στο μέλλον, όσο η Αριστερά σε πανευρωπαικό επίπεδο κοιτάει αμήχανα τις εξελίξεις επιχαίροντας γιατί δεν έχει επί της ουσίας ευθύνες για την κατάρρευση των «αγορών» . Υπάρχουν όμως ευθύνες για κάτι άλλο. Αυτό το αυτάρεσκο » εμείς σας στα λέγαμε κύριοι αλλά εσείς δεν μας ακούγατε» η το  «νιπτω τας χείρας μου» σαν το Πόντιο Πιλάτο, απέχουν πολύ από οποιαδήποτε απόπειρα επιτυχούς παρέμβασης στο πρόβλημα. Για μια ακόμα φορά συνελήφθη κοιμώμενη; Ας εστιάσουμε λοιπον την προσοχή μας, για το τι απαντάει η Αριστερά στην Ελλάδα.
Η μεν Αλέκα ζητάει «να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία » ο δε Αλέξης  «να μπούν επιτέλους οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη» . Η εξωκοινοβουλευτική αριστερά και ο αντιεξουσιαστικός χώρος αποκομμένοι εδώ και δεκαετίες απο το συνδικαλιστικό κίνημα επιδίδονται σε καθαρά «συμβολικές» ενέργειες. Το πρόβλημα όμως, αγαπητοί σύντροφοι όλου του «χώρου» δεν εντοπίζεται στις διαπιστώσεις επί του αποτελέσματος, αλλά στον τρόπο αντίδρασης και ευαισθητοποίησης των κοιμωμένων αντανακλαστικών του πλειοψηφικού ρεύματος της κοινωνίας που θίγεται άμεσα από τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία. Κατά την γνώμη μου αυτή την στιγμή σε όλη την Ευρώπη θα έπρεπε να «τρίζουν» τα πεζοδρόμια απο μαχητικές πορείες Αριστερών κομμάτων και οργανώσεων ενάντια στην πρακτική της οικονομικής ολιγαρχίας που θέλει τα αποτελέσματα των σχεδίων της να τα επιμεριστεί ολόκληρη η κοινωνία. Τα μισά εργοστάσια να είναι ήδη κατειλημμένα από τους εργαζόμενους, όταν στο μέλλον προβλέπεται να δημιουργηθούν στρατιές ανέργων γύρω στα είκοσι εκατομμύρια σε όλη την Ευρώπη. Εργοστάσια όπως η RENAULT και η CITROEN προαναγγέλλουν χιλιάδες απολύσεις και κλείσιμο των εργοστασίων για δύο εβδομάδες. Σε ανάλογες πρακτικές δεκάδων χιλιάδων απολύσεων ετοιμάζονται να προχωρήσουν οι περισσότερες πολυεθνικές.

  Στην διπλανή φωτογραφία ( η οποία είναι από τον ΜΑΗ του 68 )  βλέπετε αυτό που θα έπρεπε κανονικά να γινόνταν κάθε μέρα στις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης από «εχθές». Οχι μόνο για να καταγγελθεί η ιδεολογική και πρακτική κατάρρευση του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού , αλλά για να γίνει σαφές ότι προσπάθειες παιρετέρω αναδιπλώσεων του συστήματος η «εξανθρωπισμού» του καπιταλισμού, όταν το «αίμα» κυλάει ποτάμι στους δρόμους, δεν θα γίνουν σε καμιά περίπτωση δεκτές από τους εργαζόμενους και την πλειοψηφία της κοινωνίας. Αντί αυτού όμως, η Αριστερά περιορίζεται σε μία αμήχανη διαπίστωση του προβλήματος με έναν σχεδόν αδύναμο πολιτικό λόγο. Ενώ δηλαδή θα έπρεπε να είναι «έτοιμη» μέσω του συνδικαλιστικού κινήματος να επιφέρει όξυνση της καταστάσεως, μεταφέροντας το πρόβλημα στους χώρους εργασίας, με καταλήψεις εργοστασίων, γενικές απεργίες, δυναμικές κινητοποιήσεις, συγκεκριμένες προτάσεις για το πως το εργατικό κίνημα θα διαχειριστεί την συγκεκριμένη συγκυρία, ακολουθεί την τακτική του «με άλλα λόγια να αγαπιόμαστε». Για την ΓΣΕΕ δεν το συζητάω…πέρα από τα να βγαίνουν «επιστημονικοί συνεργάτες της» στα τηλεοπτικά κανάλια και να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τις μελλοντικές στρατιές ανέργων, δεν βλέπω ουσιαστική αντίδραση. Αυτο δεν με εκπλήσει καθόλου βέβαια !

Ετσι λοιπόν, ενώ θα έπρεπε εδώ και καιρό να «βραζει» όλη η κοινωνία, καρτερικά και αμήχανα περιμένουμε να μετρήσουμε «πεσμένα κορμιά». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποιο αριστερό κομμα που να μπορεί να παίξει τον ρόλο της πρωτοπορίας είτε εντός Ελλάδος είτε πανευρωπαικά. Επομένως ήρθε η ώρα των αυτοδιευθυνόμενων επαναστατικών μαζών; ΕΔΩ ΓΕΛΑΜΕ !
Οι μάζες από ότι φαίνεται είναι απούσες από το ραντεβού με την ιστορία, και προτιμούν να τοποθετούν τις όποιες καταθέσεις έχουν στις τράπεζες κάτω από το μαξιλάρι τους, να παρακολουθούν τα καινούργια σήριαλ και τηλεπαιχνίδια στην τηλεόραση και να εμπιστεύονται την πληροφόρηση τους σε Χατζηνικολάου, Τρέμη  και Εισαγγελάτο. Επίσης προτιμούν να ψηφίζουν τα δύο μεγάλα κόμματα, γιατι έτσι έχουν μάθει ( σαν την παλιά διαφήμιση της χλωρίνης ΚΛΙΝΕΞ » αυτήν ξέρετε, αυτήν εμπιστέυεστε…» ) η γιατί δεν υπάρχει κάποιος άλλος πολιτικός χώρος να τους ξυπνήσει και να τους ταρακουνήσει απο τον λήθαργο της σιωπής. Ομως…όπως ακριβώς » η φύση δεν αφήνει κενά » έτσι και η ιστορία της πολιτικής εξέλιξης δεν αφήνει κανένα κενό. Είναι ανάγκη να προχωρήσει. Το εάν οι αριστερές δυνάμεις δεν μπορούν να καλύψουν το πολιτικό κενό της οικονομικής κρίσης, την αφήνει -την ιστορία- παγερά αδιάφορη. Για αυτό το λόγο άλλες δυνάμεις ίσως βρούν το έδαφος πρόσφορο να παρέμβουν. Ποιές είναι αυτές; Θυμηθείτε λίγο ανάλογες περιπτώσεις όπως η μεγάλη οικονομική κρίση στην Γερμανία λίγο πρίν το οικονομικό κράχ του 1929 αλλά και μετά, τις πολιτικές εξελίξεις στην δεκαετία του 1930 και θα καταλάβετε. Τότε που ο εθνικοσοσιαλισμός και ο φασισμός ήρθαν με απίστευτη ταχύτητα να καλύψουν το μεγάλο πολιτικοοικονομικό κενό, με το κεφάλαιο και τους τραπεζίτες να δέχονται ευχαρίστως τις συγκεκριμένες αλλαγές. Και θυμηθείτε παρακαλώ όταν το κάλυψαν ποιές ήταν οι επιπτώσεις και που οδηγήθηκε η ανθρωπότητα. Με βρίσκετε απαισιόδοξο ε ; Απλά εύχομαι να μην είναι αργά για την Αριστερά πανευρωπαικά, και κυρίως θέλω να ελπίζω, να μην χτυπήσει ο ταχυδρόμος δεκανέας την πόρτα για δεύτερη φορά !!!

Advertisements

4 comments on “τέλος εποχής ;

 1. Ο/Η Greek Rider λέει:

  yianni, σ’ ευχαριστώ πολύ. Ορισμένα πράγματα που έγραφα από την αρχή Οκτ τα βλέπω σήμερα στην τηλεόραση σε σχέση με τις επενδύσεις των τραπεζών σε τρίτες χώρες. Νομίζω ότι πολλοί τα ξέρουν 100% αλλά υπάρχει συμφωνία να μην τα λένε. Για παράδειγμα φαντάσου τις μέρες που πήγε να ξεκινήσει ένας μίνι πανικός για την ασφάλεια των τραπεζικών καταθέσεων να έβγαινε το MEGA (όπως θα έπρεπε) και να πει ως πρώτο θέμα ότι η ΕΤΕ έχει πρόβλημα με την Τουρκία ή οι άλλοι με άλλες χώρες κτλ

  Συνεπώς δεν είναι ότι εγώ ξέρω κάτι περισσότερο αλλά μόνο ότι έχω blog και μπορώ να εκφράζομαι (σχετικά) ελεύθερα!! Εκείνες τις μέρες όλοι πήραν γραμμή να το θάψουν το θέμα (κανάλια + εφημερίδες).

  Στο χρηματιστήριο όμως οι μετοχές έπεσαν ραγδαία γιατί η διεθνής κερδοσκοπία δεν περιμένει από το Μέγκα τσάνελ να ενημερωθεί!

  Πέρα από αυτά τα τρέχοντα εσωτερικά θέματα όλοι που ασχολούνται (αυτόνομα) με τα οικονομικά θέματα ήξεραν από το 2006 ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά. Ακόμη και ο πρώην σύμβουλος του Μητσοτάκη, ο Μίνως Τζαμπανάκης, σε συνεντεύξεις του έλεγε για την ύφεση που θα έρθει στηριζόμενος στην υπερκατανάλωση των ΗΠΑ, η Ζέζα Ζήκου στην Καθημερινή κόντεψε να φάει το κεφάλι της για να είναι τόσο απαισιόδοξη και ακόμη περισσότεροι πολύ γνωστοί οικονομολόγοι (κυρίως σοβαροί οικονομολόγοι) στο εξωτερικό τα έλεγαν αυτά που γίνονται σήμερα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί όλοι έπεσαν από τα σύννεφα….Μάλλον επειδή τα χρήματα των μπόνους ήταν τόσο πολλά που δεν τους σύμφερε να διαφημίζουν τις Κασσάνδρες…

  Το έργο έχει πολύ συνέχεια και πολλούς γύρους ακόμη.

 2. Ο/Η yiannis63 λέει:

  Είναι πραγματικά πολυ διαφορετικό να εκφράζεται κανείς ελεύθερα χωρίς δευσμεύσεις απο το να περιμένει την «εγκριση» της διεύθυνσης για οποιοδήποτε άρθρο η σχόλιο. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι οτι αρκετοί αστέρες της τηλεόρασης η των μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων, μιλάνε πλέον ευθέως ανοικτά για αποτυχία του οικονομικού μοντέλου του φιλελεύθερου καπιταλισμού. Ομως εαν σκεφθεί κανείς βαθύτερα, θα καταλάβει πόσο εύκολο είναι να κάνουν όλοι αυτοί οι «αστέρες» την συγκεκριμένη ανέξοδη διαπίστωση. Πρώτον, γιατι ικανοποιούνε το λαικό αίσθημα που τους παρακολουθεί, και δεύτερον γιατι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική προταση οικονομικού και πολιτικού μοντέλου,που να έχει «πέσει στο τραπέζι» ώστε να τεθεί αντιπαραθετικά, για να αναγκαστούν να πάρουν θέση. Η δουλειά είναι εύκολη. Παρακολουθούμε τις κυκλικές κρίσεις του συστήματος,τα φορτώνουμε όλα σε δύσκολες στιγμες, σε σημεία των καιρών , σε κάποια golden boys που ήταν αχόρταγα, σε κάποια «λάθη» που είπε και ο GRISPAN , αλλά το θέμα μας πάντα πρέπει να είναι οτι η επεξεργασια και η ροή πληροφοριων για την οικονομική κρίση πρέπει να είναι συγκεκριμένη και κατευθυνόμενη. Απομένει λοιπόν σε όσα blogs ασχολούνται με κοινώνικα, πολιτικά και οικονομικα θέματα να ενεργοποιήσουν την εναλλακτική ροη «αντιπληροφόρησης» για όσους πολίτες θέλουν να έχουν και μία δεύτερη σκέψη.

 3. Ο/Η Νίκος λέει:

  Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τα άρθρα και τις συζητήσεις σας. Είσαι από τους λίγους που επισημαίνεις την παντελή έλλειψη επαναστατικότητας στην Ελληνική κοινωνία. Για την αριστερά δεν μπορώ να πω, παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και…… μετά πάει για ύπνο ή κάνει αγροτουρισμό στην Ορεινή Κορινθία για να αναλύσει τα πλεονεκτήματα της οικολογίας που προκαλεί ένα ψητό γουρουνόπουλο. Αν αυτό δεν είναι παρακμή, τότε είναι μία πλήρης απαξία της ανθρώπινης και κοινωνικής υπόστασης.
  Άλλες χιλιοειπωμένες λέξεις για την κατευθυνόμενη ενημέρωση και τα realities. Σωστά! Το να λέμε ότι κάτι πρέπει να γίνει, δεν σημαίνει τίποτα. Αν υπάρχουν προτάσεις πρέπει να τεθούν «επί τάπητος» και αυτό φαντάζει απίθανο μέσα από τα παραδοσιακά ΜΜΕ. Αν κάτι μπορεί να γίνει, είναι μόνο μέσα από ανεξάρτητα Blogs (όσο μπορούν να είναι ανεξάρτητα).
  Σχετικά με την «παγκόσμια» οικονομική κρίση. Τα λίγα που θυμάμαι από την Πολιτική Οικονομία μου λένε ότι το φαινόμενο ήταν αναμενόμενο από μερικά χρόνια πριν και δεν είναι σε καμία περίπτωση η διάλυση του καπιταλισμού (κλασικού ή παγκοσμιοποιημένου). Το σίγουρο είναι ότι στη χώρα μας το κόστος θα είναι τεράστιο, σε σχέση με άλλες χώρες.

 4. Ο/Η yiannis63 λέει:

  Νίκο…στο μόνο που θα διαφωνησω μαζί σου ειναι στο γουρουνόπουλο ! Τα όποια οικολογικα αντανακλαστικα μου….πάνε περίπατο οταν δω να έρχεται απο την σούβλα στο τραπέζι ! Είλικρινα χαίρομαι οταν το βλέπω σε αυτήν την κατάσταση…έτοιμο να μου δοθεί. Είναι μια σχέση αμοιβαίου έρωτα 🙂
  Τώρα να συμπληρώσω σε αυτά που γράφεις, ότι σαφώς και ήταν ανάμενο, όπως και όλες οι κυκλικές κρίσεις που προηγήθηκαν η θα ακολουθήσουν. Δυστυχώς όμως απο το Αριστερο και επαναστατικό κίνημα, το οποίο βρίσκεται σε διαρκή θέση άμυνας τα τελευταία 40 χρόνια, ο πήχυς έχει τεθεί πολυ χαμηλα. Διαπίστωση και ανάφορα στο πρόβλημα χωρίς συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις διεξόδου απο την οικονομική κρίση αποκαλύπτει την ανετοιμότητα, αλλά και τον βαθμό πανικού που διακατέχει το κίνημα οταν πρέπει να αρθρώσει συγκεκριμένη πρόταση διαχείρησης προς τους εργαζόμενους για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, τα οποία η περιοδική τους συχνότητα, στο μέλλον θα αυξάνεται διαρκώς. Στην προκείμενη περίπτωση δεν φτάνει η λογικη του…»όποιος πεινάει η θα πεινάσει εξεγείρετε » γιατι το θέμα είναι αυτή η εξέργεση..απο ποιούς θα οργανωθεί…σε ποιους θα απευθύνετε…και με τι αποτελέσματα. Είναι μεγάλη κουβέντα…αυτή που ανοίξαμε… και χαίρομαι που την κάνουμε. Ισως θα πρέπει όλοι να αναζητήσουν νέες «σταθερές» σε μία κουβέντα που έχει θέμα τις ριζοσπαστικές αλλαγές που χρειάζεται η κοινωνία μας σήμερα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s