raging grannies…οργισμένες γιαγιάδες !

Οι οργισμένες γιαγιάδες (raging grannies)… είναι γυναικείες ομάδες ακτιβιστριών, που ξεκίνησαν τις παρεμβάσεις τους το 1986-87 στην πόλη VICTORIA της περιοχής BRITISH COLUMBIA στον ΚΑΝΑΔΑ, όπου υπάρχουν περίπου 60 ομάδες γνωστές ως GAGGLES. Ιδιαίτερα αισθητή εχουν κάνει την παρουσία τους σε πολλές Πολιτείες της Αμερικής, ενώ νέες ομάδες κάνουν την εμφάνιση τους σε ΑΓΓΛΙΑ-ΛΟΝΔΙΝΟ, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ, ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ, ΡΩΣΣΙΑ. Το εκπληκτικό ειναι οτι αναφέρεται ομάδα που δραστηριοποιείται και στην χώρα μας !!! Είναι ακτιβίστριες κοινωνικής δικαιοσύνης, όλες γυναίκες πάνω από 50 χρονών, ντύνονται ιδιαίτερα, προσπαθώντας μάλλον να διακομωδήσουν τα ρούχα που φοράνε οι ηλικιωμένες γυναίκες, είναι ιδιαίτερα δυναμικές, και συγκροτούν ομάδες δράσης οι οποίες παραφράζοντας και τραγουδώντας με δικούς τους στίχους γνωστά τραγούδια, προσπαθούν να περάσουν πολιτικά μηνύματα.

Τον Μάιο του 2005 στην ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ, μια ομάδα απο οργισμένες γιαγιάδες μετά από εκδήλωση ενάντια στον πόλεμο, έξω απο το κτίριο της Εθνικής φρουράς, επιχείρησαν να φωτογραφήσουν τις εγκαταστάσεις του κτιρίου, ενώ ανοίγοντας «αθώα» κουβέντα με μέλη της φρουράς προσπάθησαν να «συλλέξουν» πληροφορίες για την εσωτερική δομή και οργάνωση του συγκεκριμένου τμήματος, καθώς και πληροφορίες για την διαδικασία της στρατολόγησης πολιτών για τον πόλεμο στο ΙΡΑΚ, με σκοπό να τα δημοσιεύσουν αργότερα ! Ο γερουσιαστής της Καλιφόρνιας JOE DONN κίνησε έρευνα για το θέμα αυτό, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη στρατιωτική μονάδα να κλείσει προσωρινά και να μεταφερθεί αλλού !!!
Τον Ιούλιο του 2005 πέντε μέλη από άλλη ομάδα, επιχείρησαν να «καταταγούν» στον Αμερικάνικο στρατό, στο στρατολογικό κέντρο TUCSON της ΑΡΙΖΟΝΑΣ με στόχο κανένας νέος να μην στρατολογηθεί επειδή όπως είπαν, εκείνες θα τα κατάφερναν καλύτερα και μάλιστα χωρίς πόλεμο !
Την ίδια εποχή μια άλλη ομάδα από οργισμένες γιαγιάδες αποτελούμενη απο μεγάλο αριθμό ακτιβιστριών μπλοκάρησαν τον δρόμο που οδηγεί σε κέντρο στρατολόγησης στην ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ στην TIMES SQUARE, προσπαθώντας να πείσουν τους ενδιαφερόμενους να μην καταταγούν στον στρατό. Τελικά συνελήφθησαν από την αστυνομία. Στις 28 Απριλίου 2006 δικάστηκαν και αθωώθηκαν από όλες τις κατηγορίες.

                          

 

 

 

Αρκετές απο αυτές τις ομάδες δέχονται ότι επηρεάζονται θεωρητικά από την EMMA GOLDMAN ενώ οι γενικές πολιτικές τους κατευθύνσεις είναι εναντίον των κοινωνικών διακρίσεων, κατά της καπιταλιστικής οικονομίας, των πυρηνικών όπλων, του τρόπου που οι πολυεθνικές εταιρείες παράγουν τα προιόντα τους χωρις σεβασμό στην φύση και τον άνθρωπο, είναι αντισεξίστριες, και φυσικά ενάντια σε κάθε πόλεμο και υπέρ μιας κοινωνίας με αληλεγγύη. Υποστηρίζουν τα εναλλακτικά καλλιτεχνικά κινήματα , ενώ παράλληλα χρησιμοποιούν ως πρακτικές την δημιουργία ανατρεπτικών εκδηλώσεων, μουσικά jamming στους δρόμους, πορείες και διαδηλώσεις, και εναλλακτικές μορφές δυναμικής δράσης, για αυτό και έχουν συληφθεί πολλές φορές !

Για μία καλύτερη γνωριμία μαζί τους δείτε εδώ  affinityproject.org  αλλά και εδώ raginggrannies

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s